2010 Reisvenne Oranje - Let's fly!

Wagen 8: Let's fly!

Buurtschap Reisvenne Oranje

Ontwerper: Gustaaf Geldens


Omschrijving programmaboekje:

Het menselijke streven te kunnen vliegen is een eeuwenoude expeditie op zich. Vandaag, op deze bijzondere zondag in 1885,
zult u getuige zijn van de eerste vlucht van zweefschip ‘De Icarus’.
Zij maakt zich op, slechts met enkele dapperen, de luchtreis naar de zon te wagen.
Riemen vast … iedereen aan boord … let’s fly


Juryrapport:

Dit jaar kwam Reisvenne Oranje met een 4e plaats net niet in de top 3. Het buurtschap had echter wel een erg sterke wagen. Een combinatie tussen een schip en een zeppelin: een fantasievol luchtschip. De walvis bovenaan het schip was heel mooi uitgevoerd, alleen jammer dat er op de kajuit van het schip erg veel hout was gebruikt.
De wagen was mooi opgebouwd en in zijn detaillering zat de wagen goed in elkaar. De punten bovenop de ankers hadden wat betreft de jury wel met bloemen uitgewerkt kunnen worden. De zandzakken aan de zijkanten waren een mooie toevoeging en gaven sfeer.
De wagen kwam bij de beoordeling op het plein net wat minder uit de verf dan tijdens de parade. Tijdens de rondgang door de straten van Valkenswaard kwam de wagen dan ook ten volle tot zijn recht. Door de figuranten die een sterke performance opvoerden vond de jury dit één van de betere wagens van 2010. Het was een goed uitgewerkt idee om de figuranten aan de touwen van de zeppelin te laten trekken alsof de zeppelin elk moment kon gaan landen of opstijgen.
Daarnaast riepen de figuranten met hun kostuums en paraplu’s uit het eind van de 19e eeuw een mooi tijdsbeeld op waardoor de toeschouwer zich goed kon inleven in het jaar 1885.  Het geluid van de ronkende motoren maakte dit beeld compleet. Het meisje vooraan op het Zeppelin was heel mooi geschminked en was een goede vondst.
Dat het schip de Icarus heet was leuk bedacht, maar niet echt nodig, want jullie betoverden de toeschouwers met jullie performance en het publiek vloog voor een aantal minuten dat jullie aan ze voorbij trokken, met jullie mee!

4e plaats - 402 punten