2010 Wilhelmina - Frozen in Time

Wagen 5: Frozen in Time

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerpers: Ted van Hout en Peer van Gompel


Omschrijving programmaboekje:

Kijk verder dan wat je al ziet. Welke ontdekkingen moeten er nog worden gedaan?
Wat voor geheimen liggen er verborgen in het ijs? Dwaal af, vergeet de route.
Op zoek naar wat de tijd heeft doen vergeten.


Juryrapport:

Frozen in Time is een fraaie creatie. De kou straalt van de wagen. De ijzige sneeuw op de bodem en het ijs op de jassen van de reizigers is knap getroffen. De laarzen zakken diep weg in de sneeuw. Als kijker krijg je haast medelijden met de fraai gebloemde figuren op de wagen. Het effect van kou wordt vooral ook goed getroffen door het sobere gebruik van kleuren.
Het is bijzonder dat de wagen als beeld op het plein een sterkere indruk maakt dan de wagen die rijdt in de parade. Daar valt de kracht van de geprikte figuren wat weg. De kracht is minder goed zichtbaar. Nog wat meer overdrijving in de uitbeelding zou hebben geholpen.
De mammoet is donker geprikt. De vorm is massief en goed getroffen. De kleurenschakering had sterker mogen zijn.
Het is jammer dat de figuranten hun rol niet allemaal met evenveel overtuiging neerzetten. Het uithouwen van de mammoet uit het ijs, op zichzelf een mooi gegeven, mist kracht. De figuranten hadden beter geïnstrueerd en gecoacht moeten worden. Wat miste was theatrale zeggingskracht. Dat gold overigens niet voor alle figuranten.
Er is gekozen om geen muziek te laten klinken. Je mist de muziek niet in dit verhaal. Wellicht dat het gierende geluid van een stevige wind de gure kou nog had kunnen versterken.

8e plaats - 366 punten