2012

Corso nummer: 60
   
Datum: 9 september 2012
   
Thema: Bloemencorso Valkenswaard serveert Schuif maar aan!
   

Omschrijving Thema:

Heerlijk: Schuif maar aan!

'Schuif maar aan!' is dit jaar het thema van het Bloemencorso. De buurtschappen laten zich inspireren door veertien topkoks die zijn aangesloten bij Alliance Gastronomique. En uiteraard staat Valkenswaard de 2e zondag van september geheel in het teken van lekker eten en drinken.

Elk buurtschap en haar ontwerper(s) werden gekoppeld aan een van de veertien chef-koks. Maar er trekken in de parade geen veertien gerechten aan de bezoeker voorbij. De ontwerpers gingen met hun restaurant en kok op zoek naar de passie van de kok. Waar komt deze vandaan? Waar ligt de inspiratie? Wat is het belangrijkste in zijn of haar visie? De vertaalslag is uniek en vormgegeven in meer dan 2,5 miljoen dahlia’s.

Over Alliance Gastronomique
De restaurants die aangesloten zijn bij ‘de Alliance’ zijn stuk voor stuk kwaliteitszaken. Neem De Librije en Oud-Sluis, de enige twee driesterrenrestaurants van Nederland. De aangesloten leden kiezen bewust, voor biologische producten en kleine ambachtelijke producenten. Het samenwerkingsverband vertegenwoordigt zo’n 35 deelnemers in Nederland en Vlaanderen.


Bezoekers: ca. 40.000
   
Aantal wagens: 14
   
Korpsen: Koninklijke Harmonie UNA, Valkenswaard
Drumfanfare Beatrix , Dongen
Drumfanfare Amantius, ´s Hertogenbosch
Showkorps Concento, Breda
Show- en Marchingband Cornu Copiae, Waalwijk
Show- en Drumfanfare St. Joris, Hoogeloon
   
Route: Markt, Eindhovenseweg, Beelmanstraat, Karel Mollenstraat Zuid, Frans van Beststraat, Leenderweg, Bakkerstraat, Peperstraat, Markt, Eindhovenseweg, Beelmanstraat, Karel Mollenstraat Zuid,
Frans van Beststraat, Leenderweg, Markt
   
Het weer: Zonnig en warm, max. temp. 29,4 graden

Juryleden:

Mary-Ann Pepers, Frans Mandigers, Dick Hermsen, Kris Mandigers en Dono Hardjowisastro.
Jurybegeleider: André Stevens

Juryrapport Algemeen:

Culinair Valkenswaard: ‘Schuif maar aan…´

Als jury mochten wij dit jaar ‘aanschuiven’ bij het smaakvolle dahliadiner. Een keur van creatieve gerechten in een perfecte balans, bedacht door energiek ontwerpende buurtschappen en koks. Alles werd enthousiast opgediend door de nimmer aflatende staf van alle bloemenrestaurant-obers. Het gehele corsomenu was gebaseerd op, doorspekt met, maar vooral geïnspireerd door 14 beroemde ‘Grand Maîtres in de kookkunst’. Hun specialiteiten, voorkeuren en pure passie waren op creatieve wijze verwerkt in de culinaire parade. Ook de hobby’s van deze wereld smaakmakers vormden een perfecte en welkome aanvulling voor de ontwerpers.

De jury had een prettige maar zware taak om met vakmanschap te oordelen over de vele representatieve ´sterren´ die toegekend moesten worden aan de 14 bloemenrestaurants die Valkenswaard rijk is. Muziek en figuratie maakten het grote verschil in de beoordeling tussen plein- en paradeprijzen. Op het plein presenteerden de buurtschappen 14 prachtige ´bloemenkeukens´. Beoordeeld werden de verbloemde vertaling van het thema, de prikkunst en de constructiebouw. Ook kleur en vormgeving komen hier goed tot zijn recht. De zeer verdiende eerste punten konden hier worden geïncasseerd door de verschillende buurtschappen.

Tijdens de grote parade komen, door toevoeging van figuranten, muziek en spel, de bloemencreaties tot leven. Ze tonen het toegestroomde publiek de meest wonderlijke gerechten en creaties. Met een enorm respect voor alle buurtschappen, met elk hun eigen kenmerken, vakmanschap en kwaliteiten, verdienen ze allen een ´dikke ster´. Techniek , muziek en mechanica hebben hun intrede gedaan in dit meer en meer bewegende corso om het publiek te kunnen blijven boeien en soms zelfs te kunnen imponeren. Grenzen worden verlegd in vrijdragende onderstellen. Nieuwe opbouwconstructies zijn ontwikkeld om de beoogde doelstelling van verfijning en juiste thema invulling van het ontwerp te bereiken.

Een enorm Chapeau voor het Bloemencorso. Wij willen ook graag volgend jaar weer naar eer en geweten alle bloemencreaties beoordelen. De ‘Vergeten Nederlandse Helden´ zullen na het corso van 2013 weer trots en geroemd op hun dik verdiende voetstuk staan.

Andre Stevens
Begeleider Jury Bloemencorso Valkenswaard

Jury-uitslag Corso 2012

1 Kerkakkers De Branding 462
2 Stadsebergen Smakelijk (Ver)weven 458
3 Borkel en Schaft Sergiology 437
4 Dommeldal Pure Passie 432
5 Hazestraat Blaauws groen 429
6 Leenderweg Seizoenen van tijd 415
7 Dommelkant Le tour des goȗts 412
8 Crescendo KookKunst 404
9 Oruva Dutch Kaiseki 397
10 Oud Dommelen Asparagus Summum 393
11 Kompas Noblesse Oblige - Adel verplicht 363
12 Reisvenne Oranje Reis naar de sterren 359
13 Graafschap Tussen Kunst & Kitchen 348
14 Wilhelmina At your servies 310

Pleinprijs: Stadsebergen
Paradeprijs: Kerkakkers
Grootste stijger: Kerkakkers
Kinderjuryprijs: Dommeldal
Fotogeniekprijs: Reisvenne Oranje
Publieksprijs: Dommeldal

 


   


Corso 2012 - VOS TV

> Foto's Corso 2012 - John Bakermans

> Foto's Corso 2012 - Julian vd Boer

> Foto's Corso 2012 - Bloemen prikken - Bart van der Smitte

 

> JB film: Bloemencorso 2012