2012 Dommeldal - Pure Passie

Wagen 4: Pure Passie

Buurtschap Dommeldal

Ontwerper: Ad van der Palen


Omschrijving programmaboekje:

Restaurant De Librije staat met 3 sterren al jaren in de vaderlandse top. In de voormalige bibliotheek van een oud Dominicaner kloostercomplex wordt de basis voor de gerechten gelegd door pure ingrediënten.
Chef-kok Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse trekken er geregeld op uit op hun Harley-Davidsons om inspiratie op te doen en
regionale ingrediënten te ontdekken.
Om die op een creatieve manier te verwerken tot gerechten die de zintuigen strelen. Zonder overbodige garnituren, maar met passie, van parkeerhulp tot de afwas.


Juryrapport:

We kijken opgetogen naar de voorbijtrekkende wagens....de eerste creaties hebben inmiddels hun opwachting gemaakt en zijn alweer uit het zicht verdwenen....en dan worden we opgeschrikt door het geluid van ronkende motoren in de verte. De spanning stijgt... en dan komen ze. Een miniparade van zware motoren – stoere mannen op stoere machines. Meteen zijn er vraagtekens – is dit een onderdeel van de parade, of zijn deze mensen verdwaald? Het antwoord komt gelukkig vrij snel. In de verte zien we de contouren verschijnen van twee subliem geprikte stoere Harley’s!
Maar voordat we deze gevaartes van dichtbij mogen aanschouwen krijgen we een voorgerecht opgediend: opmerkelijk geklede figuranten die tafels vol lekkernijen voortduwen. Als we goed kijken zien we dat de figuranten half ober en half biker zijn, compleet met tatoeagesleeves – niet alleen leuk gevonden, maar tevens een toelichting op het thema. Deze voorgerechten doen ons watertandend verlangen naar het hoofdgerecht dat steeds dichterbij komt, en dat als een waar spektakel wordt opgediend.

Helaas hebben we de pronkstukken van Dommeldal maar heel kort kunnen aanschouwen op het plein. Pech van allerlei aard heeft ze letterlijk gedwarsboomd maar deze entrée in de parade maakt veel goed. Als de imponerende kleurrijke motoren dichterbij komen smullen we van de prachtig geprikte details. De ontwerpers laten ook duidelijk een passie voor humor zien bij het vertalen van de diverse motoronderdelen in eetbare (en soms ook niet eetbare) objecten.

Wij zijn als jury echt onder de indruk – er is met pure passie gewerkt aan deze creaties waarin een prachtig balans is gevonden tussen de slangendans aan kleurrijke ingredienten en de stoere herkenbaarheid van twee zware motoren. Erg knap is de dubbele transformatie: bloemen worden ingrediënten, ingrediënten worden motoronderdelen. Het spel van ‘zoeken en vinden’ van herkenbare bouwstenen is helaas veel te snel voorbij. De stoet trekt verder en de motoren verdwijnen uit het zicht. Jammer, we zijn er nog niet klaar mee. Geen wonder dat het door het publiek (terecht) zo hoog is gewaardeerd, het zoekende spelelement spreekt erg aan.
Dat Dommeldal net niet bij de eerste drie is geëindigd heeft met een aantal details te maken. Ten eerste vinden we het optreden van de eerste groep motoren ietwat verwarrend – zij hadden zich naar ons gevoel theatraler kunnen presenteren. Er is er iets voor te zeggen om dit onderdeel in zijn geheel weg te laten. Het geluid van ronkende motoren uit de speakers zou het spektakel zelfs kunnen vergroten. Ten tweede rijst ook de vraag waarom er niet gekozen is voor één motor, die net een slag groter is opgezet. En ten derde missen we dynamiek in de stand van de motoren.

Toch deelt de jury unaniem de mening dat dit een prachige, originele wagen is, van een hoog creatieve gehalte, die een enorme indruk heeft achtergelaten op toeschouwers van alle leeftijden. Op naar de top drie van volgend jaar, het zit er in!

4e plaats - 432 punten
Kinderjuryprijs
ED Publieksprijs