2012 Graafschap - Tussen Kunst & Kitchen

Wagen 7: Tussen Kunst & Kitchen

Buurtschap Graafschap

Ontwerper: Mark Pijnenburg


Omschrijving programmaboekje:

Een moderne interpretatie van een bijzonder restaurant. Restaurant de Zwaan (1 ster) is naast zijn sublieme keuken ook bekend vanwege het unieke interieur.
In de loop der tijd verzamelde de restaurateur, de familie Peijnenburg, een schilderijencollectie van gerenommeerde kunstenaars. Wanneer de smaaksensatie van chef-kok Carlo Chantrel de conversatie heeft lamgelegd, brengen de schilderijen de discussie altijd weer op gang. Ook vandaag. Haal uw smartphone maar alvast tevoorschijn.


Juryrapport:

Grappig, bij het voorbij rijden van de wagen van Buurtschap Graafschap zag je veel mensen de Smartphone in de aanslag houden. Met de QR-scanner van je smartphone kon je eenvoudig de code ontcijferen. Op eenvoudige wijze was je opeens digitaal verbonden met het chique interieur en met de menuklaart van restaurant De Zwaan in Etten Leur.
En het werkte ook nog. Mooie vondst, goed bedacht!
De titel, ‘Tussen kunst en kitchen’, is erg creatief gevonden. Ook in het restaurant zit je letterlijk tussen kunst en keuken te eten.
De wagen is fraai ontworpen door Mark Pijnenburg. De ruimte tussen de objecten en het draaien van de panelen zorgen voor een evenwichtig en transparant beeld. De strakke vormgeving wordt consequent doorgevoerd.

De link naar een schilderijententoonstelling is natuurlijk snel gelegd. Een logische gedachte als je weet dat aan de muur van het restaurant in Etten Leur onder andere een echte Appel en een echte Brood (hoe passend in dit thema) te bewonderen zijn.
De argeloze kijker zal deze verbinding overigens niet snel leggen. Gelukkig geeft het programmaboekje de nodige informatie over de gedachte achter de 14 schilderijlijsten op de wagen. 
Ook al zijn de imposante panelen mooi ontworpen en fraai in kleur vorm gegeven, in afbeelding was er meer uit het thema te halen geweest. Als plaatje boeit de wagen te weinig wanneer je er lang naar kijkt. Dat valt overigens vooral op als de parade stil valt en dat gebeurde in deze editie helaas nogal eens. Je hebt dan de gelegenheid om langdurig en gedetailleerd naar de wagen te kijken.
Behalve de grote panelen met de QR-afbeeldingen en de goed gebouwde en geprikte trappen valt er weinig te zien wat je fantasie prikkelt. Aan QR-codes zelf valt als kijker weinig plezier te beleven. Met streepjes en puntjes ben je snel klaar. Afwisseling zit dan ook vooral in de variatie aan vormen waarmee de panelen worden weergegeven. Maar daarmee blijft de wagen uiteindelijk wat statisch. Ook de inzet van figuratie en het gebruik van de muziek zorgen niet voor voldoende compensatie in dit kijkplezier.

13e plaats - 348 punten