2012 Kompas - Noblesse Oblige - Adel verplicht

Wagen 1: Noblesse Oblige - Adel verplicht

Buurtschap Kompas

Ontwerper: Studio De Gewone Jongens, Créateurs


Omschrijving programmaboekje:

Het meest noordelijk gelegen restaurant dat deelneemt aan het corso is De Heeren van Harinxma. Hier overtuigt chef-de-cuisine Geert-Jan Vaartjes met heerlijke ingrediënten en verrassende composities.
De ervaren witte brigade is constant op zoek naar de mooiste streekproducten die met liefde en vakmanschap de zintuigen in beroering brengen. Friese trots van een restaurant met een historisch aandoende, welhaast adellijke naam. En adel verplicht, nog steeds!


Juryrapport:

De bijgevoegde schets van deze wagen met “de Heeren van l-Iarinxma" beloofde erg veel. De compositie van zwarte Friese paarden, traditionele kostuums en schilden met rode pompblêden ademt inderdaad een adelijke sfeer.
De specialiteiten van dit restaurant worden keurig aan het publiek voorgeschoteld, in de vorm van drie bewegende "cloches", die aan vorken boven de galopperende paarden bevestigd zijn.
Men laat hier op een duidelijke manier zien, dat men net zo trots is op chef de cuisine Geert-Ian Vaartjes, als op de eerdergenoemde Friese ingrediënten.
Het buurtschap toont oog voor het detail met een basis van gaaswerk‚ waardoor de duwers van deze wagen vaag uit het beeld verdwijnen. Ook het professioneel prikken van de bloemen kun je wel aan ze overlaten.
‘s Middags in de straten van Valkenswaard gaat de wagen wat meer leven, door de beloofde toevoeging van de figuranten in hun harnassen.
Toch vindt de jury het verhaal erg mager en overtuigt het geheel niet helemaal. De goudkleurige vorken zijn minder fraai afgewerkt en de wagen had wel wat forser van maatvoering mogen zijn.
Het past allemaal keurig in de corsotraditie, maar men heeft met de uitvoering van dit ontwerp wat minder risico's willen of durven nemen.
Met een totaalscore van 363 punten is men echter 14 punten gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat beloofd veel goeds voor de volgende corsowagen van buurtschap Kompas, want “Adel verplicht”!

11e plaats - 363 punten