2012 Leenderweg - Seizoenen van tijd

Wagen 6: Seizoenen van tijd

Buurtschap Leenderweg

Ontwerper: Stefan van Wijchen


Omschrijving programmaboekje:

In een statige langgevelboerderij uit 1916 in het nabijgelegen Waalre is Restaurant De Treeswijkhoeve (1 ster) gevestigd. Chef-kok Dick Middelweerd en zijn vrouw Anne-Laure ontvangen daar hun gasten.
Met een team dat zorgt dat het klinkt en swingt. En terwijl de wereld buiten verder raast, geniet men binnen van een heerlijke tijd. In een omgeving waar de invloed van de seizoenen overal zichtbaar aanwezig is. Gastronomische gezelligheid kent toch zijn tijd. Een klokje tikt er, meer dan thuis.


Juryrapport:

Als we ‘Seizoenen van Tijd’ van Buurtschap Leenderweg op het plein bekijken is de verwijzing naar tijd wat als eerste in het oog springt. Vooral het majestueuze wijzerplaat met ingelegde Treeswijkhoevelogo is imponerend en prachtig geprikt!
Inwendig zien we het radarwerk van eek klok waarvan de onderdelen in elkaar grijpen, ekaar raken. Opvallend is de a-symmetrie van de wagen waarvan één zijde iets interessanter is dan de andere. Dit brengt wel spanning in het ontwerp maar het gevaar kleeft dat het ten koste gaat aan de eenheid: links en rechts lijken niet helemaal bij elkaar te horen, waarbij de zijde met de klassieke wijzerplaat duidelijk onze voorkeur geniet.
Het ontwerp is ondanks haar grilligheid op een positieve manier uitdagend en de ontwerpers hebben het aangedurfd om ons een scala aan vormen en kleuren voor te schotelen teneinde het verhaal van de kok te vertellen. Voor de toeschouwer lijkt het verhaal zo op het eerste gezicht wat onsamenhangend te zijn. ‘Tijd’ is er voor nodig om de essentie van Treeswijkhoeve te doorgronden, en zelfs dan zal het niet door iedereen begrepen worden is onze mening.

Maar als we deze ietwat rommelige, asymmetrische wagen stilstaand op het plein vergelijken met de dierlijk bewegend organisch geheel dat zich in de parade voortbeweegt kunnen we niets anders dan een ware metamorphose vaststellen! We zien een ‘swingend’ gevaarte dat letterlijk tot leven is gekomen. Een ademend beest waarvan de ingewanden een perfect georchestreerde samenwerking uitbeelden. Tijd krijgt een nieuwe dimensie, en alles werkt en hangt met elkaar samen. We kunnen dus stellen dat voornamelijk in de parade het concept van tijd en bourgondisch tijdverdrijf, letterlijk op verschillende niveaus, goed tot zijn recht komt.
De muziek in combinatie met de geluidsfragmenten draagt ook bij aan de bijzondere sfeer van drukte en samenwerking en verhoogt zo ook de dynamiek. En als de ‘Seizoenen van Tijd’ voorbij wandelt constateren we dat de meeste (zo niet alle?) bewegende onderdelen menselijk aangedreven zijn. Dit bepaalt dus ook de menselijke maat van de dynamiek, en wellicht waarom de wagen, al wandelend, zoveel aandacht van het publiek naar zich toe trekt en vasthoudt. Onze ogen blijven gericht op haar imponerende gang, totdat ze volledig uit het zicht is verdwenen!

De wapperende vlaggen (maar ook de vlaggendragers) complimenteren het geheel. En alhoewel drie van de vier vlaggen heel duidelijk en begrijpelijk zijn, is er eentje waarvan wij als juryleden de herkomst niet weten. Daar valt of staat deze creatie niet bij, gelukkig.
We kunnen eigenlijk concluderen dat, ondanks het feit dat Buurschap Leenderweg zich een beetje heeft overeten aan de hoeveelheid informatie die ze hebben willen communiceren, (less is more was hier van toepassing geweest), deze wagen enorm heeft weten te boeien in de parade, waarbij voornamelijk de swingende dynamiek een magische aantrekkingskracht heeft op de toeschouwers.

6e plaats - 415 punten