2012 Oud Dommelen - Asparagus Summum

Wagen 8: Asparagus Summum

Buurtschap Oud Dommelen

Ontwerper: Robert Claassen en Henk Kemperman


Omschrijving programmaboekje:

Hostellerie de Hamert in het Limburgse Wellerlooi behoort al zestig jaar tot de beste aspergerestaurants van West-Europa. Wanneer de asperges in het voorjaar de kop opsteken, komt voor veel fijnproevers een culinair hoogtepunt in zicht: het summum van genot!
Wist u dat asperges lustopwekkend zijn? Oud Dommelen heeft deze ‘hoogtepunten’ creatief en humoristisch in elkaar geweven. Ze prikken door ingrediënten en gerechtjes waarmee de Kok normaliter zijn asperges combineert. En natuurlijk smaakt een asperge alsof een engeltje op de tong piest ...


Juryrapport:

Buurtschap Oud Dommelen heeft patent op humor als het gaat om het ontwerpen van corsowagens. Met asperges als hoofdgerecht valt het nog niet eens mee om je je als ontwerper uit te leven. Toch hebben Robert Claassen en Henk Kamperman er iets moois van weten te maken. De wagen heeft, hoe kan het anders, asperges als basis.
Maar vervolgens laat de wagen zich het beste omschrijven als een verzameling van elementen die allemaal ergens iets te maken hebben met dit gerecht. De benadering van deze losse elementen zijn grappig. De humor zit verscholen in vileine details.
Het begint al met de titel ; Asparagus Summum’. Het summum is te vertalen als hoogtepunt. Hieruit spreekt de waardering voor de smaak van het gerecht. Tegelijkertijd wordt er met hoogtepunt natuurlijk geknipoogd naar de betekenis in de erotiek.
Lekker over de top dus. Zo zijn de asperges afgebeeld als omhoog gerichte, fallische, pilaren met de suggestie dat ze wiegen in de wind. De vormen zijn slank en elegant. De kroontjes van de asperges zijn puntgaaf. Zelfs de vezels in de asperges zijn goed zichtbaar gemaakt. Het kleurgebruik is knap getroffen. Kleurgebruik is in zekere zin sober gehouden. De goudgele kleur van de asperges hebben de overhand.
De engelen op de wagen zitten er met meerdere functies. De meest opvallende is natuurlijk de plassende engel achterop de wagen die aan geeft dat er ‘een engeltje over zijn tong piest’. Dat hij zijn neus dichtknijpt is begrijpelijk als je bedenkt wat asperges doen met de lucht van urine. Beetje stripfiguurachtig, mooi vormgegeven. De liefde voor de asperge gaat ver. Cupido, een mollige engel die zich blijkbaar iets te vaak te buiten gaat aan het witte goud, schiet de pijl.

De muziek, redelijk stevig bewerkt door Will Theus en Jan Dijkstra, sublimeert de liefde voor de groente in het overbekende ‘Je t’aime’. Deze Franse klassieker wordt verrassend vertolkt door een live-zingend ‘aspergekoor’. De figuratie had strakker geregisseerd mogen zijn. Wat ontbreekt is eenheid in choreografie en overtuiging in de rollen. De zang is niet altijd even zuiver.
Toch is Asparagus Summum alles bij elkaar een smaakvol ontworpen en goed uitgevoerde wagen.

10e plaats - 393 punten