2012 Wilhelmina - At your servies

Wagen 13: At your servies

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerper: Ted van Hout


Omschrijving programmaboekje:

Restaurant Da Vinci (2 sterren) ligt bijzonder gesitueerd aan de haven in Maasbracht. Een locatie waar het water je niet alleen in de mond loopt, maar die door de maritieme inrichting ook water ademt.
Dat zie je terug in de gerechten van chef-kok Margo Reuten. Bijzonder is haar grote passie en aandacht voor het uitserveren van de gerechten: voor elk gerecht een ander bordje, kopje of schoteltje. Een topkok met een servies-tick, zogezegd. En een voorliefde voor een bepaald gerecht: kreeft.


Juryrapport:

Ted van Hout en buurtschap Wilhelmina hebben een bijzondere opdracht gekregen. Zoals bekend in de culinaire wereld is de kok van Da Vinci restaurant uit Maasbracht, Margo Reuten, de eerste vrouwelijke kok in NL met twee Michelin sterren.
Het ontwerp heeft de spijker op zijn kop geslagen, door de passie en voorliefde van chef-kok Margo Reuten naar voren te brengen. Één van haar specialiteiten (voorliefde), de kreeft, komt duidelijk en uiterst imposant naar voren, zowel op het plein als in de optocht. Mooi gecombineerd met haar passie voor servies.
De passie, het gebruik van het servies op de poten, lichaam en armen van de kreeft, de voorliefde en kleurencombinatie zijn erg mooi en leuk gecombineerd in de uitvoering van het ontwerp. Het was een mooi vormgegeven en opvallend ontwerp, dat gelijk de aandacht trok van het publiek.
Maar toch, ondanks de opvallend kreeft,  was het jammer dat subtiele details niet optimaal uitgevoerd zijn. De armen van de kreeft waren niet in verhouding tot het lichaam van de kreeft, zoals in de schets gepresenteerd. De boodschap van het gebroken servies, in monotone kleurstelling op de bodem van de wagen, geeft geen duidelijk verhaal. Misschien gaf dit een dynamischer effect als het servies niet gebroken was en getoond was in meer vrolijkere kleuren.
Verder zou de wagen meer aandacht trekken bij het publiek als er beweging in zat, bijvoorbeeld in de armen van kreeft.  Dit geeft meer entertainment. De kreeft was nu eigenlijk te statisch. Er had meer uitgehaald kunnen worden met gebruik van iets meer entertainment en gebruik van vrolijke kleuren
Kortom, het is een vrij ontwerp, waarbij de passie en voorliefde van de chef-kok prima zijn gecombineerd in mooi verhaal. 
Ted van Hout en buurtschap Wilhemina heeft overduidelijk  laten zien dat ook een simpel ontwerp een heel mooi verhaal over  Margo Reuten en haar Da Vinci kan weergeven.

14e plaats - 310 punten