2013 Borkel en Schaft - Foekje Dillema - Opkomst & Ondergang

Wagen 11: Foekje Dillema - Opkomst & Ondergang

Subthema: Sport, Foekje Dillema

Buurtschap Borkel en Schaft

Ontwerpers: Lianne Rijkers en Peter Mannaerts


Omschrijving programmaboekje:

Haar DNA deed de veelbelovende Friese hardloopster Foekje Dillema in 1950 'de das om'.
Ze werd uit het Olympische team gezet omdat men haar er van verdacht een man te zijn. Na haar dood kwam vast te staan dat ze meer vrouwelijke XX-chromoso men had dan mannelijke XY-chromosomen waardoor ze aan gemerkt kon worden als vrouw.
Te laat eerherstel...


Juryrapport:

Wij waren als jury zeer benieuwd naar de wagen van dit buurtschap, omdat zij ons de laatste jaren iedere keer wisten te verrassen. De ontwerpers schuwen het experiment niet en komen steeds via nieuwe invalshoeken met een eigenzinnige wagen het parcours op. Iets wat vorig jaar ook erg gewaardeerd werd, gezien hun derde plaats. Dit jaar moesten ze zich inleven in het trieste verhaal van Foekje Dillema met de titel “Opkomst & Ondergang”.
Toen wij vooraf de bijbehorende tekst van de ontwerpers lazen, waren we wederom onder de indruk, van de vertaling van het verhaal naar een wagen.
Het zou prachtig versterkt worden door symbolen en geluid fragmenten. Eenmaal de wagen aanschouwend, kwamen we unaniem tot de conclusie dat het experiment dit maal niet het gewenste effect op geleverd had.
De snelheid en het perspectief waren wellis waar mooi in beeld gebracht, maar de wagen ging ten onder aan de hoeveelheid van symbolen welke pas duidelijk werden na het veelvuldig lezen van de teksten. Het publiek moest het doen met een beperkte
uitleg en dan bleef er, visueel gezien, weinig over. Het kleurgebruik was sober maar uiterst functioneel en het weglaten van figuranten is absoluut een goede keus geweest.
Laat de aanwezigheid van Foekje’s nazaten een mooie troostprijs voor ze zijn.
We zijn zeer benieuwd naar het experiment van volgend jaar!

8e plaats - 384 punten