2013 Crescendo - Imaginatio Pueri

Wagen 8: Imaginatio Pueri

Subthema: Auteurs, Ischa Meijer

Buurtschap Crescendo

Ontwerper: Stefan Veroude


Omschrijving programmaboekje:

"De Verbeelding van een Kind." Een specifiek kind, namelijk Ischa Meijer. Boeken worden geschreven om je fantasie op gang te brengen. Voor Ischa waren boeken zijn uitvlucht in een veilige fantasiewereld.
Bladzijden die loskomen van het boek en transformeren tot witte vredesvogels. Het boek komt letterlijk tot leven. De vogels schudden de letters van zich af. Zwevend op een regenboog. In een strak en simpel beeld wordt dit alles getoond.
Eén boek met vele bladzijden. Voor dit alles uit zit het kind Ischa. Hij is volledig in zijn element. Op boekjes door hem zelf geschreven. Deze boeken gingen altijd over relaties met zijn ouders.


Juryrapport:

De imponerende wagen van Crescendo viel jammer genoeg net buiten de prijzen. Feitelijk valt er weinig negatiefs op deze wagen aan te merken. Sterker nog, er is juist veel goeds over te zeggen. Het ontwerp is prachtig uitgevoerd, meeslepend, transparant en dynamisch. Het onderwerp is even weinig voor de hand liggend als de auteur Ischa Meijer zelf .
Toch zijn er voldoende handvaten aangereikt om de toeschouwer mee te nemen in het verhaal, en tegelijkertijd is er genoeg ruimte geboden voor een eigen dichterlijke vertaling van dit visuele spektakel.
We worden voorgesteld aan de jonge Ischa Meijer, die we letterlijk zien wegzinken in zijn boeken. Het valt ons helaas meteen op dat een lelijk weggewerkte box in het voorste boek verscholen ligt, jammer. Het is slechts een detail…..maar toch.
Vervolgens worden we meegesleept in de dromerige dramatiek van de wegfladderende bladzijden. De verhalende contrasten in de beide wagens zijn ook weergegeven in de muziek, die de dramatiek verhoogt en de kijker nog meer meetrekt in deze dromerige beleving.
Maar waarom toch niet in de prijzen? Omdat de kracht van deze wagen tevens haar eigen valkuil is. Haar dromerige dynamiek oogt een tikje wankel. Haar compositie net iets te ijl waardoor ze door de wat krachtigere collega’s wordt weggeblazen.
Haar etherische schoonheid mist de esthetische perfectie waardoor de betovering net iets te vroeg wordt afgebroken.
De wagen is hoofdzakelijk van één kant fotogeniek, en ze imponeert vooral als je haar van voren ziet. Ze is ook een verhalende wagen. Een optelsom van meerdere elementen die tezamen een verhaal vertellen.
De beide wagens zijn stilistisch zo verschillend dat ze elkaar visueel niet kunnen versterken, ook al doen ze dat verhalend wel.
En als de wagen gepasseerd is en je haar nog na wilt kijken om zo lang mogelijk te genieten van deze voorstelling blijkt dat de achterkant van een andere visuele orde is, en zodoende het boek onverwacht snel uit is. We kijken naar wat de uiteinden van een regenboog moet voorstellen, maar wat in feite een weinig subtiele kluwen van kleur is, bot afgezaagd, terwijl de mooie muziek zachtjes wegfladdert.
En dat is waar Crescendo de meeste punten heeft laten liggen. Als zij de grootsheid en uitstraling die ze hadden weten te bereiken aan de voorzijde, rondom hadden kunnen doortrekken, dan was ze stellig wel in de prijzen gevallen.
Toch hebben ze een moeilijke thema mooi uitgebeeld en de kijker weten te raken door een emotionele, meeslepende sfeer te scheppen.

4e plaats - 441 punten