2013 Graafschap - Radio Nostalgica

Wagen 12: Radio Nostalgica

Subthema: Amusement, Joop Stokkermans

Buurtschap Graafschap

Ontwerper: Mark Pijnenburg


Omschrijving programmaboekje:

Welkom bij 'Radio Nostalgica', de radiozender die u mee terugneemt naar de tv-programma's uit de jaren '70 en '80 (de talrijke herhalingen daargelaten). Laat u verrassen door de vele herkenbare melodieën gecomponeerd door Joop Stokkermans. Hopelijk kan 'Radio Nostalgica' bewijzen dat Joop Stokkermans wellicht een vergeten Nederlander is, maar zijn muzikale oeuvre daarentegen zeker niet.


Juryrapport:

Dit buurtschap heeft techniek altijd hoog in het vaandel staan. De technische mogelijkheden verkennen, al tijdens of zelfs voor de ontwerpfase. Altijd een prima uitgangspunt en wij kunnen dit alleen maar waarderen. Ook voor de wagen van dit jaar hebben ze hier uitvoerig naar gekeken. Dit is dan ook duidelijk te zien aan het eindresultaat in de vorm van deze mooie, vriendelijke en bewegelijke corsowagen.
Ze hebben “jong en oud” proberen te plezieren, door terug te grijpen naar TV-iconen uit onze kindertijd, versterkt door bijbehorende muziekfragmenten van Joop Stokkermans. Zijn herkenbare, lieve en vrolijke muziekstukken geven een perfect nostalgisch sfeerbeeld uit vervlogen jaren. Dat doet de wagen uiteindelijk ook.
De titel dekt de lading dan ook heel aardig, maar meer ook niet. De wagen heeft twee interessante zijkanten, maar een wagen heeft ook een voor- en achterkant.
Hier gebeurt te weinig. De bewegende figuren en de diverse torentjes boven op de wagen geven vanaf deze zijden een rommelig beeld. Het wisselen van een zender is origineel maar duurt te lang, waardoor muziekfragmenten kort en onduidelijk overkomen en het kleurgebruik had wat uitbundiger mogen zijn.
Al bij al, een leuke sentimentele corsowagen met een uitstekende figuratie. De ontvangst lampjes zijn goed uitgewerkt en de bloemen netjes geprikt.
Het mag allemaal iets uitdagender en de volgende keer graag een 3-D ontwerp.
We zijn benieuwd!

11e plaats - 373 punten