2013 Kompas - KunstNierKunst

Wagen 5: KunstNierKunst

Subthema: Wetenschap, Willem Kolff

Buurtschap Kompas

Ontwerper: Ontwerpgroep Kompas


Omschrijving programmaboekje:

Willem Kolff (1911-2009) was een Nederlandse internist en uitvinder van de eerste werkende kunstnier.
Van zijn hand zijn ook een hart-longmachine (1956) en het kunsthart (1957). Buurtschap Kompas heeft van het onderwerp kunstnier een kunstzinnige, werkende installatie gemaakt: KunstNierKunst. Geïnspireerd door de diverse onderdelen die Willem Kolff gebruikte: overblijfselen van een Duitse bommenwerper, een waterpomp uit een T-Ford en cellofaan van de plaatselijke slager.
De wagen geeft in een vrije vorm deze kunstnier weer. Via de nodige kunststof bloedbanen wordt het bloed gezuiverd middels de ronddraaiende propellers, het grafi sche circuit en kunstzinnige vormen.
Geluid, licht, rook en beweging zijn allemaal gebruikt om met een statische kunstnier een dynamische installatie op de weg te zetten. Helpers zijn in de weer om het bloed te verzamelen en het door het opgebouwde circuit te leiden. Een kunstzinnige kroon op het werk van Willem Kolff.


Juryrapport:

Dat de, voor velen in de vergetelheid geraakte Nederlandse internist Willem Kolff voor de kunstnier gebruik maakte van - onder andere - de restanten van een Duitse bommenwerper, een waterpomp uit een T Ford en cellofaan van de plaatselijke slager, is voor Kompas waarschijnlijk te veel geweest. De jury erkent onmiddellijk dat de categorie Wetenschap niet de makkelijkste was en bewondert het buurtschap voor hun onderwerpkeuze. Echter, de wagen die zij dit jaar in het corso presenteerde was uit iets te veel componenten opgebouwd en bleef naar haar mening teveel een – in principe twee dimensionale - werktekening. Misschien was het voor het ontwerp beter geweest om de wagen niet te veel te willen laten vertellen en de dynamiek van de werking van een kunstnier als uitgangspunt te nemen, op letterlijke- dan wel op figuurlijke wijze.
Bovendien kreeg Kompas voor- en tijdens de parade te maken met zowel horticulturele- (de blauwe dahlia’s) als technische problemen (de tweede ronde moest door een mankement worden afgelast) zodat de presentatie van KunstNierKunst niet geheel uit de verf kwam.
Maar het buurtschap zit in de lift, zeggen ze zelf. Het heeft voor het tweede jaar haar eigen bloemenveld en ook wat haar medewerkers betreft is er voor de toekomst van Kompas gezorgd. Het is een jonge bouwgroep en het zal de jury niet verbazen als zij de komende jaren in de rangschikking zullen stijgen. Wij wensen de ontwerpers, bouwers, figuranten, prikkers en duwers daarbij veel succes.

12e plaats - 355 punten