2013 Leenderweg - Matroesjkas

Wagen 7: Matroesjkas

Subthema: Politiek, Sebald Justinus Rutgers

Buurtschap Leenderweg

Ontwerper: Nelleke van Otten, mmv Mark Segers en Bernadette Gijsbers


Omschrijving programmaboekje:

Vanuit Rusland heeft Sebaldus Rutgers bijgedragen aan de industriële revolutie tijdens het Stalinisme.
Hij stichtte in Rusland de AIK (Autonome Industriële Kolonie), een stad waar hij probeerde met westerlingen de mechanische revolutie door te zetten in Rusland. Het publiek wordt meegenomen in de revolutie van de Matroesjka pop, van handwerk naar mechanische productie.


Juryrapport:

Leenderweg heeft zich dit jaar een beetje overeten door een ambitieuze verhalenlijn te willen uitbeelden. Nog meer dan dat, ze willen een proces, of eigenlijk meerdere processen aan de toeschouwer laten ontvouwen. Bovendien bestaan deze processen uit meerdere onderdelen. Een strakke regie en goed overzicht is nodig om zo’n complexe verhaallijn helder en begrijpelijk te tonen en alle inspanning ten spijt, de juryleden vinden dit maar ten dele gelukt.
Toch wel respect voor de ontwerpers, ze hebben lef getoond door het zichzelf niet makkelijk te maken.
Maar er lagen wel kansen die niet benut zijn. Door de voorstelling lange tijd te onttrekken aan het oog van het publiek, hebben de ontwerpers de moeilijkheidsgraad voor het ontrafelen van het verhaal opgeschroefd. De kleine wagen voorop slaagt er wel in om de kijker nieuwsgierig te maken maar het duurt dan te lang voordat de nieuwsgierigheid beloond wordt. Dit omdat er een grote, sombere muur opdoemt die de kern van de voorstelling achter zich verbergt.
Daarna, in het voorbijrijden, krijgt de kijker slechts enkele momenten om de complexiteit van al het aangebodene te doorgronden, en is de wagen daarna voorbij en alles weer verborgen achter een grote, vooral paarse, mannelijke matrjoska (met toch wel mooi geprikt gezicht). Gelukkig zijn er nog twee sprankelende poppetjes die achteraan lopen en die de wat beladen sfeer verlichten.
In deze wagen is er veel aandacht voor figuratie, die wel goed is gedaan mede doordat iedereen de hun toebedeelde rol goed en consequent uitbeeldt. Enkele juryleden plaatsten vraagtekens bij de kleding, vooral de witte overals die sterk contrasteerden met de sfeer van ‘industriële revolutie’. Voor wat betreft de muziekkeuze, deze paste wel bij de voorstelling en was enigszins meeslepend en sfeerbepalend. Helaas kwam het geluid soms lelijk en te hard uit de boxen (die ook wat raar waren opgehangen). Korte tijd was er dan teveel geluid dat na het passeren snel wegebde.
Samenvattend was deze wagen van Leenderweg wat zwaar en traditioneel, complex om te doorgronden, uiteenlopend in stijl en sfeer en gesloten van karakter. Door ofwel de verhalenlijn transparanter te presenteren, ofwel eenvoudiger keuzes te maken in de voorstelling had deze wagen in kracht, en dus grootsheid gewonnen, want veel potentie had ze wel.

13e plaats - 348 punten