2013 Oruva - Covergirl

Wagen 13: Covergirl

Subthema: Mode en design, Wilhelmina Cooper

Buurtschap Oruva

Ontwerpers: Jan Peeters en Esther de Bock


Omschrijving programmaboekje:

De Culemborgse schone, Wilhelmina Cooper, was in de jaren vijftig een topmodel dat vele malen de covers van de Amerikaanse modetijdschriften sierde, waaronder 27 keer de cover van Vogue Magazine. Later heeft ze zelf een, nog steeds succesvol, modellenbureau opgericht.
De wagen is opgebouwd uit 5 opengewerkte omslagen van Vogue tijdschriften. De modellen stappen als het ware uit de tijdschriften.


Juryrapport:

Zodra de wagen ‘Covergirl’ in het gezichtsveld komt, wordt de aandacht getrokken door de figuratie vóór de wagen.
Op het zeer passend gekozen nummer ‘Vogue’ van Madonna lopen en poseren de modellen als op een catwalk. We zien een goed uitgevoerde dans met danseressen die mooi synchroon bewegen. Hun kleding is afgestemd op de jaren ’50 – de tijd dat Wilhelmina Cooper bekend werd als model. De jury vindt het echter jammer dat één jurk anders is dan de andere en zo een beetje uit de toon valt.
De wagen laat als eerste de heel herkenbare cover van het Vogue Magazine zien waar als het ware een model uitstapt.
Het model verwijst zo niet alleen naar de cover, maar naar de gehele achterliggende modellenwereld. De wagen heeft, ondanks de vele rechte vormen, een heel dynamische en ruimtelijk interessante vormgeving. Het 3D ontwerp zit slim in elkaar en komt prachtig tot zijn recht. Ook de bewegende spiegels geven een bijzonder reflecterend effect op de wagen. De spiegels verwijzen uiteraard naar de modellenwereld maar laten ook een ander licht schijnen op de duizenden bloemen.
Wat opvalt, is dat de letters ‘Vogue’ op de voorkant en rug van het magazine niet in bloemen zijn uitgevoerd, maar het logo van Chanel No 5 op de achterzijde wel. De kleurkeuze van de bloemen had wellicht passender gekozen kunnen worden. Het bruin en oranje doen meer aan de jaren ’70 denken, dan aan de jaren ’50.
Al met al vond de jury dit een mooie ruimtelijke wagen, met zeer passende muziek en goede figuratie, die beslist hoger was geëindigd als er ook punten hadden kunnen worden gegeven voor het onderdeel plein.

14e plaats - 171 punten