2013 Oud Dommelen - Piet Bloms' Stad op Stelten

Wagen 2: Piet Bloms' Stad op Stelten

Subthema: Architectuur, Piet Blom

Buurtschap Oud Dommelen

Ontwerpers: Robert Claassen en Henk Kemperman


Omschrijving programmaboekje:

Piet Blom is als architect vooral bekend van zijn kubuswoningen en zijn woningen op palen. Piet Blom was met zijn apart ogende bouwsels een unieke fi guur in de Nederlandse architectuurwereld.
Hij wordt tot de belangrijkste vertegenwoordigers van het Hollands Structuralisme gerekend; een stroming binnen de architectuur, die zich vooral kenmerkt door herhaling, ritme en beweging. Door deze componenten ontstaan steeds nieuwe vormen. Oud Dommelen brengt een ode aan Piet Blom en zijn Structuralisme door te spelen met vorm, kleur en beweging.


Juryrapport:

Piet Blom is bekend van zijn kubuswoningen. Woningen als gestapelde blokken boven op elkaar. Het bijzondere daarbij is dat de kubussen altijd iets gekanteld zijn. De filosofie achter het ontwerp van Piet Blom is dat er vanuit deze kleine vorm weer een nieuwe grote vorm ontstaat. Oud Dommelen is met dit gegeven actief aan de slag gegaan.
Bepaald geen simpele opgave om dit in bloemen te vertalen. Robert Claassen en Henk Kemperman. hebben dit echter prachtig vorm gegeven. De wagen geeft een beeld van gekantelde kubussen die met elkaar een spannend, haast abstract lijnenspel vormen. De kracht zit daarbij ook nog in de sobere kleurkeuze. Licht en donker versterken het effect van de kanteling.
Wanneer je de wagen in stilstand ziet is het allemaal nog niet zo heel spectaculair. Knap geconstrueerd, maar nog wel een tikkeltje saai. Het maakt je als kijker heel nieuwsgierig naar wat er gaat komen. De wagen komt volop in zijn kracht wanneer deze aan je voorbij trekt. Dan zie je hoe knap er gewerkt is met vorm, kleur en perspectief.
De figuranten zijn knap geïntegreerd in de constructie van het bouwwerk. Bijzonder is dat ze, gekleed in zwarte morphsuites, ondergeschikt zijn aan het geconstrueerde bouwwerk, maar toch een belangrijk aandeel hebben in het totaalbeeld.
In mechanische bewegingen gaan ze mee op het ritme van de muziek. Kubussen gaan in een vaste cadans van hand tot hand. Ook geven figuranten extra kracht aan het gekantelde perspectief. Figuranten en levenloze poppen zien er hetzelfde uit.
Maar ze vervullen een andere rol. Zo is er een aantal levenloze poppen dat ondersteboven hangt of voor- of achterover leunend het kantelend effect versterkt. Prachtig gedaan.
De muziek is een orkestbewerking van games-muziek. Ook die is zeer passend gekozen. Klinkt bovendien goed vanaf de wagen vanuit zorgvuldig weggewerkte boxen. Zo vormt Oud-Dommelen met de combinatie van beeld, beweging en klank een parel in de rijdende parade. Niet voor niks wint het buurtschap dan ook de Paradeprijs.

7e plaats - 407 punten
Paradeprijs