2013 Wilhelmina - The Devil in Disguise

Wagen 4: The Devil in Disguise

Subthema: Muziek, Dries van Kuijk

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerper: Ted van Hout


Omschrijving programmaboekje:

Dries van Kuijk (26 juni 1909, Breda) beter bekend als Colonel Tom Parker († 21 januari 1997, Las Vegas) was een man met mysteries. Maar ook een man met kracht en macht. Hij creëerde een ster, een fenomeen. Hij kon mensen imponeren.
Zo ook zijn artiest, Elvis.
Hij wist muziek om te zetten in geld! De vercommercialisering van de muziekindustrie werd gerealiseerd. Door middel van zijn creatie kon hij miljoenen mensen beïnvloeden. Zelf werd hij echter ook beïnvloed... door de lichten, de geluiden, de pracht en praal van de showbizz... Las Vegas was zijn hemel, maar ook zijn hel.

Het publiek wil muziek. Ze gooien een muntje in de jukebox. Het liedje gaat spelen. De machine doet zijn werk. De artiest voert zijn show op. De stad komt tot leven...


Juryrapport:

In de categorie Muziek koos buurtschap Wilhelmina voor de titel Devil in Disguise, waarmee het mysterieuze leven van de Bredanaar Dries van Kuijk, alias Colonel Tom Parker (de duivel in vermomming) werd uitgebeeld.
Las Vegas in de vijftiger jaren en de wereld in rep en roer vanwege de onzedelijke heupbewegingen van een jonge zanger
genaamd Elvis Presley. Popmuziek, uitzinnig jong volk en fronzende ouders en allemaal de schuld van Dries.
Had de wagen van Wilhelmina maar die dynamiek als hierboven in het kort geschetst. We zagen Elvis als marionet aan de fraai bewegende hand van The Colonel dat wel, gillende fans in aanbidding van een opvallend zeer goed gelijkende en fraai uitgedoste zanger erachter, ook mooi.
Maar het bruisende leven van de gokstad met haar aan- en uit flitsende lichtreclames, geldverslindende gokpaleizen, het kwam er een beetje clichématig van af, ondanks sommige details die opvallend van kleur en mooi uitgewerkt waren. Jammer alleen dat de wagen in de parade een vierkante, weinig dynamische aanblik gaf en dat de jury, ondanks de verrassende Elvis weinig meer te zien kreeg dan dat ze op het Kloosterplein reeds had mogen aanschouwen.
Toch is er een lichtpuntje, in 2012 eindigde het buurtschap Wilhelmina als veertiende, dit jaar klommen ze zes
plaatsen op, waarmee ze net niet de prijs voor de hoogste stijger binnenhaalde. Maar ze laten zich niet kisten, er zijn
ideeën genoeg om het volgende jaar nog beter te doen. De jury wenst haar daarbij alle succes.

9e plaats - 380 punten