2015 Crescendo - Klompen'dance'

Wagen 6: Klompen'dance'

Buurtschap Crescendo

Ontwerp: Stefan Veroude


Omschrijving programmaboekje:

We lopen er al jaren niet op, maar willen ze toch niet weggooien.
Daarom hebben we er wat anders van gemaakt. Om de traditie in leven te houden. In het basis ontwerp drie gerecyclede klompen (Spaarpot, Bloembak en Boot).
Deze blijken een ware muziek machine te vormen. Allerlei geheime luiken gaan open en maken met instrumenten gemaakt van klompen een nieuwe gerecyclede versie van de klompendans van Rowwen Heze. Een remix tot een moderne klompen'DANCE'.


Juryrapport:

THEMA
Ouderwets upcyclen met Crescendo. Op zich een goed idee, en ook wel echt een nieuwe functie van oud materiaal: bootje, spaarpot en plantenbak, maar niet verrassend, nogal oubollig en erg letterlijk uitgebeeld.

ONTWERP
De vorm van de wagen doet door zijn zeer eenvoudige, lompe vormen gedateerd en statisch aan. Ook vormen de echte klompen geen onderdeel van het gehele ontwerp en dragen ze als alternatief materiaal niets bij. Zeker op het Kloosterplein gaf de wagen een weinig zeggende aanblik.

VAKMANSCHAP
Hoewel erg eenvoudig van vorm, waren de klompen wel goed geprikt met mooie details in prikwerk. Helaas zaten die net op plaatsen die voor het publiek niet goed zichtbaar waren, een gemiste kans. De luikjes waarachter iets te beleven viel waren te duidelijk zichtbaar; als ze wat verscholen waren was het meer verrassend geweest.

BELEVING
Hulde voor de figuratie: hun enthousiaste en overtuigende bijdrage heeft de wagen kunnen redden van een lagere notering in het klassement. Tijdens de optocht kwam de wagen hierdoor tot leven. Al dansend zorgden zij voor een waar muziekspektakel. De interactie met het publiek was aanstekelijk, en voegde zeker toe aan de kwaliteit als geheel.

TOTAAL
Qua ontwerp een zwakke wagen, die door de figuranten, muziek en beweging gelukkig naar een hoger niveau werd getild.

9e plaats - 930 punten