2015 Dommeldal - Vuilnisbakkenras

Wagen 2: Vuilnisbakkenras

Buurtschap Dommeldal

Ontwerper: Ad van der Palen


Omschrijving programmaboekje:

Je kent ze wel, de bastaardhonden, niet behorend tot een specifiek ras, maar wel de verschillende herkenbare kenmerken in bouw en gedrag in zich dragend.
Hun zwervende bestaan maakt ze intelligenter, ze lossen problemen sneller op en hun onderlinge vriendschap maakt ze sterk.
De titel vuilnisbakkenras is hier enigszins ook letterlijk vertaald door bij de invulling gebruik te maken van materialen die we bijna dagelijks achteloos weggooien.


Juryrapport:

THEMA
Vuilnisbakkenras is op zich een originele vertaling van het thema. De uitwerking blijkt echter vooral een bonte verzameling alternatieve materialen, ter vervanging van de dahlia’s. Van upcycling kun je hier helaas niet spreken.

ONTWERP
Een groep honden met prachtig uitgewerkte spierbundels in het zijaanzicht. Van voren bezien misten sommige honden een beetje body. Door een te grote diversiteit in kleur, vorm en materialen ontstond een onduidelijk en onsamenhangend beeld, hier en daar zelfs chaotisch, en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest. Jammer dat ze niet snuffelend zijn afgebeeld, zoals echte vuilnisbakkies doen. De robothond kwam ook niet echt uit de verf.

VAKMANSCHAP
Afgezien van de twijfelachtige keuze voor graszoden ( is dat afval?!) was vooral de roze hond prachtig gedetailleerd geprikt, hier werkte het materiaal wel mee. In tegenstelling tot de (nieuwe!) t-­shirts die er zo’n beetje tegenaan geplakt waren. Dat voegde niets toe, deed zelfs afbreuk. De koffiedopjes werkten wel heel mooi. Jammer dat de knappe vormen in het kleurgeweld verdwenen. De theezakjes en printplaten gaven een mooi effect, maar wat was de meerwaarde?

BELEVING
Doordat je niet goed kon herkennen wat er op je afkwam, bleef de beleving achter. Dat er wat beweging op de wagen was hielp wel. De vuilnisbakkenband was een leuke, passende toevoeging, maar stond nogal op zichzelf.

TOTAAL
Een nogal chaotisch aandoende wagen met op zich sterke en technisch knap gemaakte vormen, die helaas in een veelheid van kleuren en materialen ten onder ging. En waarbij voorbij geschoten is aan het thema.

10e plaats - 915 punten
Publieksprijs