2015 Kerkakkers - Bouillabaisse en plastique

Wagen 9: Bouillabaisse en plastique

Buurtschap Kerkakkers

Ontwerper: Ontwerpgroep Kerkakkers


Omschrijving programmaboekje:

In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Dit zijn hoofdzakelijk plastic tasjes.
Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes en verandert ons zeewater in een wereldwijde soep van micro plastics ofwel; 'Plastic Soep'. Dit leidt tot ernstige verontreiniging.
Allerlei dieren die in of van de zee leven zien dit plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Hiermee dringt het vaak giftige afval onze eigen voedsel keten binnen, want voor méér dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedsel bron.
Deze zomer serveert buurtschap Kerkakkers u een overheerlijke 'Bouillabaisse en Plastique'. Schuift u dus gerust aan voor een portie!
Wij wensen u alvast....
Bon appétit!


Juryrapport:

THEMA
Een geweldig concept met een dikke knipoog naar Upcycling, want feitelijk de ultieme downcycling: voedsel muteert door afval.

ONTWERP
De letterlijke opvatting van plastic soep, het meest actuele afvalprobleem, levert een fraai en verrassend beeld op waarbij een nieuwe vorm is ontstaan. De kracht van herhaling werkt wederom goed voor Kerkakkers en is toegepast in een prachtige open constructie. Op de ontwerptekening leken de vissen daadwerkelijk in de soepterrine te duiken, terwijl ze nu maar zo’n beetje naar voren leken te zwemmen. Jammer, want die kleine verandering in compositie oogde dynamischer. Alternatief materiaal plastic is subtiel gebruikt.

VAKMANSCHAP
Mooie zwevende constructie waaruit veel vakmanschap (de prachtige vissen)en oog voor detail (schulprandje aan de onderkant van de soepterrine) spreekt. Supernetjes afgewerkt, ook het plastic, hoewel een wat simpel materiaal. Kleurgebruik zeer goed, het verloop van de lichte voorkant naar de donkere achterkant is prachtig en verrassend.

BELEVING
De jury verschilde van mening over de toegevoegde waarde van de figuratie met zijn “Hete soep!”. Enerzijds: passend, grappig, overtuigend en leuk detail dat ze zelf van plastic werden. Anderzijds: overbodig, het beeld van de vissen is sterk genoeg en dit leidt alleen maar af. Wel mooi dat de accordeon live bespeeld werd, de muziek werkt ook goed bij het beeld van de vissen. De beweging in de staarten had duidelijker mogen zijn, nu leek het wat willekeurig en soms zelfs per ongeluk. Als ze allemaal tegelijk hadden bewogen was het sterker geweest.

TOTAAL
Een geslaagde, verzorgde wagen met prachtige, heldere vormen en een verhaal met humor. Het ontwerp werd al met de Ontwerpersprijs beloond in het voortraject. De uiteindelijke wagen deed niet onder voor de tekening en sloeg een welverdiende derde prijs aan de haak.

3e plaats - 1180 punten
Ontwerpprijs