2015 Kompas - Boktor

Wagen 5: Boktor

Buurtschap Kompas

Ontwerp: Bart van Lieshout en Erik Faassen


Omschrijving programmaboekje:

Een klein beestje met grote gevolgen! Normaal baant hij zich een weg door hout, 13 september door de straten van Valkenswaard.

Alternatief materiaal:
Hout. De boktor zal voorzien worden van houten latten/ planken.
Vooral de mooie tekening op zijn schild is uitgewerkt in dahlia’s in combinatie met hout.


Juryrapport:

THEMA
Een enorme boktor die een berg hout verslindt. Relatie met het thema upcycling twijfelachtig: ze eten geen afval, maar onze huizen!

ONTWERP
Simpel, maar mooi beeld, al is de compositie te onduidelijk: is ie nou scheef of niet. Een duidelijke keuze daarin levert een sterker beeld op. De geprikte houten balken waren mooi generfd maar gaven weinig “houtgevoel”, blijft lastig met dahlia’s.

VAKMANSCHAP
De houten delen zoals de stekels en de rugdelen zijn een voor de hand liggende toevoeging en vormen een mooi geheel met de bloemen. De tor is prachtig van kleur en krachtig door zijn eenvoud en mooie detaillering, zoals kleurverlopen en het prikwerk op het rugschild. Het geheel oogt wel wat statisch, zo niet houterig, al maken de wiebelende sprieten veel goed.

BELEVING
Er was geen interactie met het publiek, maar het verfoeide insect kwam wel dreigend op je af rijden. De muziek had daar iets aan toe moeten voegen, maar die was onduidelijk.

TOTAAL
Een frisse wagen met mooie details, die nog wat beweging had kunnen gebruiken. Uitwerking van het thema is hoewel origineel nogal twijfelachtig, is hout afval? En waar zit de meerwaarde voor de mens?

8e plaats - 1015 punten