2015 Leenderweg - Life-Cycle

Wagen 8: Life-Cycle

Buurtschap Leenderweg

Ontwerp: Laura Carter & Rob Grijseels


Omschrijving programmaboekje:

Het doel van recyclen is om de natuur en al haar schoonheid te behouden. Dit kan door oude producten als het ware terug te geven aan de natuur. Waar beter dan in uw eigen stukje natuur... De tuin.
Met een beetje creativiteit, worden oude spullen zo plantenpotten, bloem bakken of andere leuke toe voegingen voor uw eigen tuin. Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden, er is veel inspiratie te vinden op internet, bij tuin centra en op tv. Door spullen en materialen te laten circuleren, gaat u zuinig om met het milieu en ook uw eigen portemonnee.
Dat de producten "oud" zijn betekent niet dat het resultaat ook een verouderde uitstraling heeft. Door de functie van de producten te vernieuwen blaas je ze nieuw leven in. Een frisse start en een nieuwe kans om te bloeien!
Zelfs de natuur is te hergebruiken, zo kan deze oude boom omgetoverd worden in een sculptuur,
of zoals in dit geval een fontein.
Wat overblijft is om zelf aan de slag te gaan. Probeer uw oude spullen een nieuwe plek te geven in uw eigen tuin! Geef terug, recycle!


Juryrapport:

THEMA
Op zich een mooi uitgangspunt: The Greenman, maar nogal gezocht bij het thema van dit jaar.
In het wat moeilijke verhaal kwam het gegeven Upcycling niet uit de verf.

ONTWERP
De wagen viel in twee delen uiteen en leek uit het lood te staan. De totale vorm oogde gemaakt, het idee was goed aangeraakt, maar minder uitgewerkt. De voorkant van de wagen was oke, hoewel de kop veel sprekender had kunnen zijn. Fietswielen werden ter decoratie toegevoegd, daarnaast voorop een koplamp, achterop een achterlicht. Wel consequent maar weinig spannend en geen toegevoegde waarde.

VAKMANSCHAP
De kleurcontrasten zijn prettig, vooral het gele deel oogt fris. Toch ontbreekt er verfijning in vorm en schaduwwerking. De wat zielige takjes klimop werkten ook niet mee.

BELEVING
Door de harde Disneymusical-­achtige muziek kreeg de wagen een hoog kitsch-­gehalte.
De figuratie van tuinierende mensen zag er verzorgd uit, maar deed wat knullig aan en voegde niet veel toe. Het stromende water was eigenlijk niet nodig, maar gaf de voorkant wel wat leven.

TOTAAL
Een qua kleur fris ogende wagen die echter een kloppend verhaal en goede vormgeving miste.

11e plaats - 852 punten
Kinderjuryprijs