2015 Oud Dommelen - Oud nieuws

Wagen 10: Oud nieuws

Buurtschap Oud Dommelen

Ontwerp: Ted van Hout en Jolijn Schoofs


Omschrijving programmaboekje:

Kranten worden gedrukt om te lezen, om nieuws en opinie te verspreiden. Veel mensen vinden het heerlijk om 's ochtends bij hun eerste kop koffi e even gauw de krantenkoppen te lezen. Of op zaterdag met een croissantje aan de keukentafel in de ochtendzon de zaterdagbijlage door te spitten.
Uit een krant kun je knippen, een artikel over iets wat je aan het hart gaat, een foto waar je zelf op staat, een recept dat je nog wil maken. Mijn ouders bewaarden de krant van mijn geboortedag, ik bewaar de kranten van de geboortedagen van mijn kinderen. Die zijn te mooi om weg te gooien.
Daarna wordt de krant vaak hergebruikt. Onder in de kattenbak, proppen in je natte schoenen, tegen inkijk bij het verbouwen, om aard appels op te schillen.
In de fantasie van een kind kan een krant veel meer worden. Wie heeft er nooit een hoedje van papier gemaakt? Heeft niet elk kind ooit een papieren bootje gevouwen en het laten varen? Waar gaat het heen?


Juryrapport:

THEMA
Opvatting van het thema is simpel maar doeltreffend: een krant hervormen tot bootje, hoedje etc. Het is upcycling in een begrijpelijke, en wat voor de hand liggende vorm. De link met piraten is wat minder duidelijk.

ONTWERP
Eenvoudig maar zeer sprekend: Een papieren bootje is qua vormgeving niets nieuws, maar op dit formaat en in een hele optocht werkt het ineens en krijg je, ook door de opbouw van klein naar groot, een prachtig nieuw beeld. Het thema is op alle fronten doorgevoerd in de vormgeving. Mooie vondsten in de details:teksten op zijn kop, origami met chinese kranten, puzzelboot. En veel humor in de teksten. Kranten als bloemen, bloemen als kranten, de scheidslijn verdween en zo werd het alternatief materiaal optimaal onderdeel van de wagens.

VAKMANSCHAP
Hoewel technisch misschien minder uitdagend, wel perfect uitgevoerde vormen, de bootjes lijken echt van gevouwen papier. De typografie op de kranten is superstrak, knap prikwerk! Mooie origamivormen en een strakke afwerking op alle fronten. Vormgeving tot in het kleinste detail doorgevoerd.

BELEVING
Deze speelse optocht toverde een glimlach op vele gezichten! De figuranten en muziek waren een passende en originele toevoeging: lekker enthousiast en vol overgave! En prachtig uitgedost met krantendetails in de kostuums. Mooi dat er live gezongen werd! De kleine piraatjes met hun blaaspijpjes waren ook erg leuk. En het publiek werd betrokken bij het invullen van de puzzels. Er gebeurt heel veel, maar alles in dezelfde flow en dat zorgt voor een heel feestelijk en aanstekelijk totaalbeeld.

TOTAAL
Het was een ware parade van bootjes, die echt door de straten leken te varen. Met zijn humor, uitbundigheid, subtiele vormgeving en kinderlijke eenvoud wist Oud Dommelen de harten van
veel mensen te veroveren.
En ook die van de jury, getuige een verdiende tweede plaats.

2e plaats - 1235 punten