2015 Wilhelmina - Rhino

Wagen 13: Rhino

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerp: Karel de Hoon en Robin Jochems


Omschrijving programmaboekje:

Onze rhino is afkomstig van de wolharige neushoorn die door grote klimaatverandering aan het einde van de ijstijd is uitgestorven.
Echter zal hij tijdens het bouw seizoen tot leven gewekt worden aan de Pastoor Heerkensdreef en op 13 september 2015 door het centrum van Valkenswaard trekken. Hij heeft zijn wolharige vacht ingeruild hebben voor dahlia's en autobanden.


Juryrapport:

THEMA
Autobanden recyclen in de huid van een rhino. Als je het zo zegt, klinkt het meer als plastische chirurgie dan als upcyclen. Het materiaal, de vorm en het karakter van de wagen vormen echter zo’n logisch geheel, dat de zwakke opvatting van het thema ondergeschikt raakt.

ONTWERP
Fantastisch krachtig beeld,eenvoudig maar zeer pakkend. (Geïnspireerd door de Koreaanse kunstenaar Yong Ho Ji?) De verwerking van bandensporen op de huid door stroken rubber te beprikken was een geniale vondst. Net als de achterlichten/ogen, die het beest nog dreigender maakten. Stilstaand had de wagen van voren gezien een nogal rotsblokachtige aanblik, waarbij de gebeeldhouwde vorm van de kop weg viel, mede door het gebruik van dezelfde kleur en bloemsoort. Gelukkig werd die indruk door de beweging in de optocht teniet gedaan.

VAKMANSCHAP
Vooral de grote bewegende kop maakte indruk, een knap staaltje techniek. Prachtige details zoals de bandensporen, gevormd door stroken rubber met bloemen beprikt. Hierdoor ontstnd een geheel nieuwe textuur van de huid en een mooi contrast met de grove lompheid van het beest. In vergelijking met de monumentale en anatomisch zeer sterke voorkant was de achterkant van de rhino nogal vormeloos en leek zelfs op het achterste van een gorilla. Moeilijk voor te stellen dat dat beest echt zo liep…

BELEVING
Wat een eng beest, je zou er bang van worden, zoals hij op je af kwam met zijn zwaaiende kop, dreigende klanken en schitterende ogen. Dit was ultieme beleving! Imposant en dramatisch! De bewegingen van de kop en de oortjes waren volkomen op hun plaats en brachten de rhino echt tot leven. De functie van de draaiende banden was onduidelijk. Jammer van de bewolking, met een zonnetje was het complexe reliëf waarschijnlijk nog beter te zien geweest.

TOTAAL
Een bombastische dikhuid, donker rood/paars met bandensporen, die vooral van de voorkant gezien een verpletterende indruk maakte. Een stoer en sterk beeld!

4e plaats - 1145 punten
Innovatieprijs - Bouwersprijs