2017 Dommeldal - Station De Oost, De Brutale Aap

Wagen 12: Station De Oost, De Brutale Aap

Buurtschap Dommeldal

Ontwerper: Ad van der Palen


Omschrijving programmaboekje:

Aan het einde van 2008 kondigde de Efteling een aantal nieuwe projecten aan. Eén ervan behelsde het nieuwe Station De Oost in Ruigrijk.
Een multifunctioneel gebouw met een overkapt perron voor de stoomtrein.
Eén van de horecapunten hierin gevestigd, behelst 'De Brutale Aap'. In 'De Brutale Aap' kun je terecht voor Turkse pizza, broodjes döner kebab en een drankje.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Wat een gewaagd thema! Zelfs voor een Efteling kenner is het al even zoeken wat de brutale aap te betekenen heeft binnen deze bloemencorso. Eerst wat onduidelijk, maar toen we het verhaal gelezen hadden werd alles duidelijk.
Als stilstaande wagen op het plein was het nog even afwachten of hij hoog of laag zou eindi-gen, maar de muziek en figuratie brachten de gehele scene perfect tot leven.

Vakmanschap
Kennis van kleurenkeuze en vormgeving is duidelijk aanwezig binnen dit buurtschap. De mix van de aap met het station, het eten, de trein en de ornamenten is gewaagd en geslaagd!
Mooi prikwerk, details links en rechts op de wagen geven het geheel een verfijnde indruk.
De keuze om het station vooral in het zuiver wit te steken was een goede zet, zo kwam de aap het best tot zijn recht.
De poten gecombineerd met ornamenten van zuilen en plateau’s met het plaatselijke eten zijn een zeer geslaagde combinatie, zeer origineel.

Beleving
Vrolijke en leuke melodie, iets dat blijft hangen. Poppende kroonkurken, de trein die vertrekt, de figuranten perfect in hun rol. Alles zit prima in elkaar.
Een gezellige leuke wagen om naar te kijken, toegankelijk voor alle leeftijden. Subtiele beweging van de kop en de ogen zijn zeker een meerwaarde. Prachtige paradewagen vol verrassingen.

Conclusie
Mooi en knap doordacht concept, eerst wat vraagtekens bij dit thema maar na het zien van deze wagen zal zowel de jury als de toeschouwers zeker dit treinstation eens bezoeken wan-neer ze naar de Efteling gaan. Iedereen zal dit herinneren als een wagen met een thema zonder clichés, een gedurfde keuze maar zeker een succes!
Gezellige sfeer, top figuratie, alle details waren aanwezig voor deze wagen op een mooie plaats te laten eindigen.
Een buurtschap met veel potentieel, een topper voor dit corso.

3e plaats - 1260 punten