2017 Kompas - Geprikt...

Wagen 3: Geprikt...

Buurtschap Kompas

Ontwerp: Ontwerpgroep Kompas


Omschrijving programmaboekje:

“Er was eens een heel mooi buurtschap. Al jaren bouwden ze samen een prachtige praalwagen. Deze keer dromen ze van een sprookje, al moeten ze er 100 jaar voor werken.
Maar bouwers! Lig niet te slapen! Wordt wakker anders zijn jullie te laat voor de parade! Ondertussen woekert de rozenstruik voort. Waar is de corsoprins om Kompas wakker te kussen?”


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Buurtschap Kompas heeft een ontwerp gemaakt waarbij het maken van de corsowagen on-derdeel is van de parade. Het onderwerp is een wagen waarop het sprookje van Doornroosje die zich aan het spinnenwiel prikt is verbeeld en het moment dat ze na 100 jaar slaap weer wakker wordt.
De wagen wordt tijdens het corso gebouwd en ook de bouwers prikken zich tijdens het prikken en vallen in slaap. Een complexe wagen met meerdere lagen en sfeerverschillen.
Het verschil tussen de voorstelling van het sprookje en van het corso bouwen is duidelijk waarneembaar in vorm, maat en kleur. De figuratie bevestigt dit in hun spel.
.
Vakmanschap
De wagen is ook in haar vorm gelaagd. De verbeelding van het sprookje kent enkele sterke en minder sterke elementen. De open compositie met de rozen en het draaiende kasteeltje vonden we wel mooi van kleur, maar als vorm een beetje rommelig. Ook snapten we niet helemaal waarom Doornroosje niet geprikt was in plaats van een figurant; ze slaapt toch de hele parade? Het tweede deel, de corsowagenbouwers waren in die zin wat consistenter gedetailleerd.
Mooi in een beige/aardse kleur, zodat er sterk contrast ontstond met de sprookjes-voorstelling.
De dahlia is in dit deel aanwezig als materiaal in de kisten.
De grondstof waarmee alles wordt vervaardigd. Een blik in de gezellige wereld van het bouwen van de corsowagen was niet altijd en overal zichtbaar.

Beleving
Het bouwen van een corsowagen als straat-act in de parade is een concept dat maar één keer kan worden uitgevoerd. Elke volgende keer is een kopie van dit concept. Het concept staat of valt bij een goede uitvoering. Bij Kompas werd de nadruk gelegd op een goede figuratie bij het “bouwen”.
Deze act stond als een huis en was mooi theatraal in de straat.
De muziek stond echter zodanig zacht, dat op de jurytribune het verschil tussen het slapen en wekken niet helemaal duidelijk was. De vormgeving van het “sprookje” werd daarmee een beetje het stiefkind van de rekening.
De verhouding tussen Doornroosje – als figurant – het spinnenwiel en het kasteel was uit balans en daardoor niet goed herkenbaar in de parade.

Conclusie
Door het unieke concept en de figuratie was het een bijzondere en vrolijke wagen. De Efte-lingsfeer werd in deze wagen aangeraakt.

7e plaats - 1145 punten