2017 Leenderweg - Villa Volta

Wagen 7: Villa Volta

Buurtschap Leenderweg

Ontwerp: Ontwerpgroep Leenderweg


Omschrijving programmaboekje:

"Daar gaan ze, de bokkenrijdersbende van Hugo van den Loonsche Duynen. Plunderend en brandstichtend maken ze de wijde omgeving onveilig gedreven door hebzucht. Maar wat brengt het ze, rijkdom of eeuwigdurende onrust?"


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Buurtschap Leenderweg heeft een ontwerp gemaakt waarin ze probeert met een spiege-lende ondergrond, de erboven zwevende elementen tot een verwarrende beeldervaring te maken voor het publiek. De wagen bestaat daarom uit twee delen: een zwerm mysterieuze bokkenrijders, want dat is het onderwerp, en spiegelende plint.

Vakmanschap
De perspectivische compositie van de bokkenrijders, kende een mooie balans tussen rea-lisme en abstractie. De ontbrekende gezichten waren dreigend, de uitdrukking van de gestalten en de geiten heel individueel. Dit leverde een mooi, actief straatbeeld op terwijl dit een figurantloze wagen was. Kleurkeuze en details waren verzorgd en strak.
De “kleine” bokkenrijders bleven als beeld overeind. De integratie van de constructie (die soms zichtbaar was) maakt het zwevende beeld compleet. De spiegelende onderzijde was echter uit balans.
De omzoming van de spiegels middels witte dahlia’s was een slechte keuze. De strakke spie-gelpartij verrommelde hiermee.

Beleving
De belevingswaarde van deze figurantloze wagen was door de perspectivische compositie behoorlijk hoog.
De keuze van de muziek versterkte dit echter niet omdat als muziek de attractiemuziek van de Efteling werd gekozen. Je herkent het wel maar het levert geen meerwaarde op.
De beloofde mind-fuck kwam niet, omdat de spiegels voornamelijk het publiek en de lucht weerspiegelen. Toch gaven ze de onderzijde in de doorkomst, een aangename bewegelijk-heid mee, door de verplaatsing van de wagen. Een onbedoeld maar mooi effect.

Conclusie
Hoewel mooi gemaakt werkt de verwarring middels spiegels niet. Het idee is leuk, maar heeft niet het verwachtte effect. Dan blijft de vorm en de muziek over, en dat was minder dan werd verwacht.

8e plaats - 1110 punten