2017 Oud Dommelen - De Vliegende Hollander

Wagen 6: De Vliegende Hollander

Buurtschap Oud Dommelen

Ontwerp: Ted van Hout en Jolijn Schoofs


Omschrijving programmaboekje:

Moedig als een leeuw, trotseerde hij de zeeën. Zelfs toen er een storm opstak, probeerde De Vliegende Hollander deze te bedwingen. “Storm of gheen storm, ik zal vaeren, al is het tot in den eeuwigheid!“
De duivel wil niet bespot worden. Hij vervloekte het schip en nu dwaalt de leeuw over zee, gevangen in de golven, wachtend op wraak. Kunnen de schipbreukelingen ontsnappen aan De Vliegende Hollander?


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
De Vliegende Hollander is één van de beste en meest krachtige thema’s die men kan vinden in de Efteling. De keuze van dit thema wordt dan ook gewaardeerd door zowel de jury als de toeschouwers, het zou jammer zijn geweest mocht dit thema niet aan bod gekomen zijn.
Het ontwerp zit in zijn grote lijnen goed, de opstelling van het zinkende schip voorop aangevuld met de nodige figuratie.
Achterop de leeuw die vanuit de woelige zee kwaad kijkt en met zijn klauwen de boot tot vernieling brengt. In het algemeen beeld van dit thema is de keuze van de leeuw wat ver gezocht en zou men beter gekozen hebben voor een geest van een oude kapitein, iets wat men meteen linkt bij het horen van het thema. De keuze van de leeuw is te begrijpen als je heel het verhaal kent, maar deze link leggen de toeschouwers niet meteen als ze dit thema mogen aanschouwen en stellen zo hun vragen bij de keuze van de leeuw. Maar de figuratie maakt veel goed.

Vakmanschap
Opstelling van de wagen is in de straten perfect, voorop het schip met figuranten die transparant genoeg zijn om de grote wagen te bezichtigen van vooraf, dit heeft een heel hoog parade gehalte. Kleurenkeuze was zeer goed, al mochten de kleuren soms wat donkerder zijn in het diepste van de golven en minder speels in de kop van de leeuw.
De manen van de leeuw en de lijn van de golven mochten beter op elkaar afgestemd zijn.
Het prikwerk is globaal gezien mooi en afgewerkt, de letters op de boot zijn het fijnste gestoken; dit fijne steekwerk ontbrak eerder wat in de ogen van de leeuw zelf en op nog wat andere plaatsen.

Beleving
Figuratie vooraan op de sloep was perfect passend, het publiek begreep meteen de link naar het gekozen thema. De figuratie achteraan was zeker niet overbodig, zo werden de drenkelingen op zee meer duidelijk. Originele opstelling met de twee wagens na elkaar, dit geeft een ideaal ‘parade effect’. Geluidssterkte was optimaal en de watereffecten kwamen mooi tot hun recht, eerst niet opvallend maar zeker subtiel verwerkt in heel de wagen.
De muziek zelf was mooi en goed gezongen maar iets of wat ver gezocht, deze heeft geen link met de attractie zelf terwijl de Efteling zéér mooie soundtracks heeft voor dit thema.
Een Nederlandstalige versie van dit lied had beter op zijn plaats geweest omdat het over de ‘Hollander’ gaat. Vakmanschap is duidelijk zichtbaar binnen dit buurtschap. Het begeleiden en afstand houden tussen de wagens verloopt professioneel. De duwers zijn nergens ‘zichtbaar’, heel netjes.

Conclusie
Mooi en knap concept, een zeer goede opstelling voor de zichtbaarheid in de parade zelf.
Zowel de achterkant als voorkant waren mooi om naar te kijken, mede dankzij de figuratie.
Goede vormgeving, daar is weinig op aan te merken.
Om accenten te leggen tussen de ver-schillende vormen in de wagens moet misschien een iets meer gewaagde kleurenkeuze gemaakt worden. Live muziek, figuratie en het maken van grote mooi gestoken wagen lijken de sterke punten te zijn.

5e plaats - 1170 punten
Publieksprijs