2017 Reisvenne Oranje - Witte Wieven 1898

Wagen 9: Witte Wieven 1898

Buurtschap Reisvenne Oranje

Ontwerp: Ontwerpgroep Reisvenne Oranje


Omschrijving programmaboekje:

Baron 1898 vertelt het verhaal over Gustaaf Hoogmoed, die op een dag goud vindt in een grot en daar een mijncomplex genaamd Baron 1898 voor bouwt.
De Witte Wieven zijn daar niet van gediend. Zij bewaken al eeuwen het goud. Zij proberen de kompels angst aan te jagen om te voorkomen dat die afdalen in de mijnschacht en het goud daar delven. "Kompels ga niet verder maar keer huiswaarts. Wij Witte Wieven waken over dit goud.
U zijt gewaarschuwd!"


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Reisvenne Oranje kwam dit jaar met een wagen die een van de serieuzere onderwerpen van de Efteling behandelde. Namelijk het verhaal van de Witte Wieven die het mijngoud bewaken.
De wagen schetst een bovenwereld waar de witte wieven rondwaren in flarden mist, met daaronder een tweede laag met mijngangen en figuranten die grondstoffen delven.
Door figuranten met mijnwagentjes mee te laten lopen wordt deze scheiding van boven (statisch) en onder (dynamisch) helder neergezet.
Bovendien is de combinatie van de duwers en de figuranten meteen een levendige mix.
Jammer dat de duwers niet verkleed waren als mijnwerkers.

Vakmanschap
De compositie waarin onderwereld en bovenwereld in een beeld worden neergezet is helder vormgegeven. De kleur(en) van de Wieven oogden op het evenemententerrein een beetje flets, maar fleurde tijdens de doortocht in het zonlicht op. Ook de effecten met mist versterkte de vaalbleke gestalten op een positieve manier.
Wat de jury zeer waardeerde was de bloemenverwerking van de wagen tot in het kleinste detail.
De begeleidende wagentjes waren bijvoorbeeld ook grotendeels gedecoreerd. Alternatieve materialen (bijvoorbeeld pikhouwelen helmen) werden doelmatig ingezet.

Beleving
In de parade overtuigde de dynamiek van de figuranten; een angstige en gestresste mijn-werkersgemeenschap die zich duidelijk op de huid laat zitten door de Witte Wieven. De muziek ondersteunde dit beeld.

Conclusie
Reisvenne Oranje heeft een mooie multimediale wagen gemaakt waaraan veel te zien en te beleven was.

6e plaats - 1165 punten