2017 Wilhelmina - Polle’s Keuken

Wagen 1: Polle’s Keuken

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerp: Patrick van Meijl


Omschrijving programmaboekje:

Koksjongen Polle komt samen met Pardoes langs in zijn bakmachine.
Hij heeft zijn machine met bloemen omkleed, speciaal om mee te kunnen doen met het Bloemencorso in Valkenswaard.
Maar kijk goed uit want zijn bakmachine heeft de neiging om af en toe op hol te slaan.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Duidelijk en daardoor een goed gekozen thema, dat blijdschap en een groot Efteling gehalte oproept. Dit laatste is zeker ingegeven door de sublieme wijze waarop Polle zijn rol vertolkt.
Het restaurant wordt daarmee een sprookje op zich. De wijze waarop uitdrukking wordt gegeven aan de verwarrende activiteiten in de keuken, roept actie, bedrijvigheid en lol op.
Prachtige misschien iets te gesloten wagen, die verder ook niet vraagt om meer figuratie dan Polle op de koetsiersbok. Het evenwicht en de verhouding tussen de bloemvlakken en ‘houten’ delen is subliem.
Wel een beetje jammer van de verslapte schoorsteen die op de ontwerptekening veel sterker overkomt. Dat geld ook voor de massaliteit van de taart en de vorken en lepels, die enigszins buiten de goede verhoudingen vallen.

Vakmanschap
De bewegende delen passen uitstekend in het ontwerp. Ze zijn niet dominant maar ‘functioneel’. Details zijn met grote zorg en nauwkeurigheid neergezet. Misschien het minst opvallend ten opzichte van het grote geheel zijn de stapels pannenkoeken: ze leken zo verdraaid echt.

Beleving
“Er komt iets voorbij”. Hoge belevingswaarde. Polle speelt zijn rol op een uitstekende manier en is bovendien in stijl. De rookeffecten, maar vooral de verspreide geur is een extra dimensie aan het geheel en de jury kende daarvoor de Innovatieprijs toe.
Kortom een prachtige wagen die alleen maar concurrentie heeft gehad van wagens die net iets beter scoorden. Een groot compliment van de jury.

Conclusie
Mooie feestelijk wagen die volop de complimenten van de jury krijgt en ook in de Efteling niet uit de toon zou vallen.

4e plaats - 1195 punten
Innovatieprijs