2019 Borkel en Schaft - Fijnfisjenie

Wagen 4: Fijnfisjenie

Buurtschap Borkel en Schaft

Ontwerp: Esther Wijnen naar een idee van Peter Mannaerts


Omschrijving programmaboekje:

Buurtschap Borkel en Schaft gaat, samen met het publiek, nog 1x dit jaar het carnavalsfeest vieren in September.
Van 3 uurkes vurraf tot en met Aswoensdag en het
haringhappen.
Kom gezellig met ons mee, over de wagen, om dit feestje mee te vieren.
Dat wordt een fijn feestje!
ALAAF !


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het optuigen en afbouwen van het Carnavalsfeest. Borkel en Schaft bouwt een feestje op en rond de wagen, vanaf de uren vooraf aan het Carnaval tot voorbij het haringhappen en een askruisje. De langgerekte wagen is vormgegeven als de polonaise die zo kenmerkend voor het Carnaval is. Een houten trap op het achtersteven, omzoomd met een enorme wijzerplaat, nodigt de feestvierders uit om aan te sluiten bij het feest op de wagen. Die wijzerplaat staat symbool voor de uurkes vooraf. De wagen is vormgegeven als een carnavalesk geheel met veel vorm en attributen. Draaiende bierviltjes, Venetiaanse maskers, Brabantse vlaggen, gevogelte en veel schuimend bier. Daarnaast is de Katholieke kerk aanwezig als huis voor de feestvierders, heuse gotische bogen, vol uurwerken en kerkklokken. En zoals het hoort bij een goed feest: heel veel ballonnen.
Het geheel oogde rommelig en onvoldoende als één vorm. De titel van de wagen Fijnfisjenie was erg slecht leesbaar. Daarnaast leidde de veelheid aan vormen af en de ballonnen passen niet in het geheel. De kleurstelling sluit niet aan op die van de bloemen.

Vakmanschap
In grote lijnen zag de wagen er goed uit en er is aandacht besteed aan details. De sfeer van de houten trap sluit echter niet aan bij de wagen, het hout is visueel teveel aanwezig. De toren en gotische bogen hadden door wat meer kleuraccent in de bloemenkeuze extra diepte en dimensie gegeven aan de uitstraling.

Beleving
Om de wagen heen was er een feestende en hossende massa, inclusief polonaise, die het publiek uitnodigde om aan te sluiten en op de wagen te klimmen. De burgemeester klom op de wagen om alle stadia van het Carnavalsfeest te doorlopen. Onder de kerktoren kreeg hij uiteindelijk, en met hem vele anderen een askruisje. Dit was zeker een leuke aanvulling, waardoor een interactie ontstond tussen de wagen met haar bemensing en het publiek.

Conclusie
Een leuk idee om de interactie tussen publiek en wagen te vergroten, echter probeer wel helder voor ogen te houden wat je het publiek wil laten beleven. Beperk de verscheidenheid aan vormen en probeer de hoeveelheid vreemde materialen te beperken.

11e plaats - 915 punten