2019 Crescendo - De Lichtjesroute, want daar brandt nog licht

Wagen 2: De Lichtjesroute, want daar brandt nog licht

Buurtschap Crescendo

Ontwerp: Kim Schenkelaars


Omschrijving programmaboekje:

De Lichtjesroute – Sinds 1944 verbonden door vrijheid. Bumper aan bumper een rondje langs de lichtjes in Eindhoven. Sommige te voet anderen met auto, bus of fiets. Kinderen mogen vaak extra lang opblijven om, in pyjama, een rondje Eindhoven te doen. Bravo! voor alle vrijwilligers die dit geweldige en grote evenement jaarlijks realiseren.
Met deze parade eren we deze vrijwilligers die, met name vroeger, soms met gevaar voor eigen leven de lichtjes ophingen.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
De wagen van buurtschap Crescendo bestond uit een praalwagen met een aantal “lichtmasten” die deze wagen als een parade-in-de parade begeleidde. In de parade reden twee vijftigjaren auto’s vooruit, twee taferelen die alles in het begin van de tijd van de wederopbouw plaatsten. De praalwagen zelf, een fantasierijke vrachtwagen, verbeeldde de rondrit rondom de gloeilamp, met een uitvergroot tafereel van een monteur aan het werk, waaromheen auto’s toeren. Een risicovolle job zo wil men ons hier vertellen.
De verbeelding van wederopbouw van Brabant wordt fantastisch verbeeld in de wagen van Crescendo. De keuze voor de lichtjesroute in Eindhoven is daarin heel scherp gekozen. Wat op het Paradeterrein nog “een samenhangend zooitje” leek, transformeerde in de parade in een sfeervol tafereel, waar zowel de beleving als het werken aan de lichtjesroute in naar voren kwam. Het hoofdelement was de vrachtwagen waarop de auto carrousel rond de gloeilamp draait, een verbeelding van de rijen auto’s die achterelkaar rijden in de route waar oorspronkelijk de gloeilamp de basis vormde van alle lichtelementen.
De “haag” van lichtornamenten was een vondst. In bloemen oogden ze even simpel en saai als de echte ornamenten. Het verplaatsen veroorzaakte een wezenlijk gevoel van ’s nachts door de straten rijden in Eindhoven.

Vakmanschap
De wagen van Crescendo bestond uit een aantal elementen die verschillend van schaal en maat waren. De grote vrachtwagen met de auto carrousel was prachtig van kleur en benutte mooie details. Er werd niet gekozen voor een exacte kopie van een oude wagen, maar voor een fantasie-jaren-vijftig-model, wat cartoonesk oogde en goed uitpakte.
Hetzelfde gold voor de auto’s met figuranten. Grappig is dat je vergeet dat dit geen echte auto’s zijn maar “geduwde karren”. Het bleven bovenal bloemencorsowagens. Ook de “lantarens met lichtornamenten” waren zodanig gemaakt dat het bloemenornament de boventoon bleef voeren. Minimaal, maar zeer monumentaal. De grote gloeilamp onderscheidde zich op een negatieve manier hiervan. De ribben die de lampvorm opriepen waren te mager qua bloemenimpact.

Beleving
De wagen van Crescendo kende twee acts die onafhankelijk van elkaar waren uitgewerkt. De eerste waren de auto’s die in de route reden en een vijftiger-jaren-gevoel verbeelden op een zeer overtuigende manier. Een leuke act die de aandacht vasthield. De tweede act was de man in de lamp die zorgde dat de kortsluiting werd verholpen. Een uitvergroot net, dat draait om één persoon, de techniek die alles aan de praat houdt.

Conclusie
Het was de samenhangende act die de wagen in de parade zeer boeiend maakte, en een hoge belevingswaarde gaf. De combinatie van

5e plaats - 1240 punten
Paradeprijs