2019 Dommeldal - 040 Urban City

Wagen 7: 040 Urban City

Buurtschap Dommeldal

Ontwerp: Ad van der Palen


Omschrijving programmaboekje:

Eindhoven is de urban hoofdstad van Nederland.
Het feit dat urban culture zo leeft in Eindhoven is geen toeval. Eindhoven is van oudsher een stad
die experimenteert. Dat pionierende karakter zit in het Eindhovense DNA, en ademt door in technologie, design, en zo ook in urban culture. De urban scene wil graag net een stapje
verder gaan, anders zijn. Net als de stad Eindhoven.
Een groot deel van de Nederlandse scene heeft zijn oorsprong hier. Denk aan de skateboarders die begonnen zijn op het straatmeubilair
van de oude Piazza. Area 51 en verkeersplein de Berenkuil, “Nederlands grootste openlucht museum” en decor voor graffiti artiesten uit de hele wereld, zijn hier indrukwekkende
voorbeelden van.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het is een explosieve en jeugdige opvatting van het thema, die goed werd vertaald. Leuke keuze van het concept terwijl het niet voor de hand ligt om hierover een wagen te ontwerpen. De ontwerp opstelling is luchtig en hedendaags, perfect doorzichtig en toch groots.

Vakmanschap
De kleurenkeuze zit over het algemeen goed in elkaar. Als her en der iets meer contrast verwerkt was, zou de massa 3D elementen nog beter van elkaar gescheiden zijn. Duidelijke en mooie tekening van Philips logo en het portret, alleen jammer dat dit enkel aan één zijde van de wagen was. Daarentegen was de graffiti-uitwerking aan de andere zijde strak en duidelijk leesbaar.
Knappe vormgeving van de strakke lampen, skateboard, figuur, schoenen en de spuitbussen. De fietsers waren leuk maar hadden weinig detail en expressie; dus eigenlijk overbodig. Het zou nog beter geweest zijn om deze te vervangen door figuratie.
Aan de constructieve kant van de wagen is niets op aan te merken, open constructie zonder dat het staal te zien was. De wagen is globaal netjes geprikt, mooie vormgeving en alle techniek is effectief weg gewerkt.

Beleving
DJ doet het goed, héél leuk voor de sfeer, al staat hij op zich wat te verborgen om zijn aanwezigheid aan beide zijden ook te ervaren. Zowel de graffitispuiter als de bergbeklimmer doen het goed en dat is zeker een meerwaarde voor de beleving.
Het geluid is passend qua stijl, maar aan een zijkant één te luid.

Conclusie
In zijn geheel is het een mooie paradewagen die een verzorgde indruk maakt. Ook getuigt het geheel van technisch vakmanschap bij het hele buurtschap. Het advies is om iets meer toe te leggen op kleine contrasten in kleur en figuratie.

1185 punten / 6e plaats