2019 Hazestraat - Ode aan Vader Abraham

Wagen 5: Ode aan Vader Abraham

Buurtschap Hazestraat

Ontwerp: Frank Schooleman


Omschrijving programmaboekje:

De uit Breda afkomstige zanger, tekstdichter, producer en componist Vader Abraham (Pierre Kartner) is de meest succesvolle artiest van Nederland. Hij ontving ruim 130 gouden platen,
schreef ruim 1200 nummers voor zichzelf en voor anderen en werd wereldwijd bekend.
In Nederland heeft hij maar weinig erkenning gekregen.
Met deze ‘Ode aan Vader Abraham’ zet Buurtschap Hazestraat dit voor altijd recht en geeft hem de erkenning die hij verdient!


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Pierre Kartner, de grootmeester van het Nederlandse lied. Met zijn enorme oeuvre voor zowel andere artiesten als voor hemzelf heeft hij 130 gouden platen. Maar niet iedereen lijkt gecharmeerd van de gesoigneerde heer, maar daar komt nu een eind aan. Ere wie ere toekomt, Vader Abraham wordt op het schild gehesen en laat zien hoeveel harten, in binnen- en buitenland hij verovert heeft met zijn muziek.
Twee rijk gedecoreerde wagens vol symbolen die voor Vader Abraham zo kenmerkend zijn: de bolhoed, de Smurfen, de platenspeler, accordeons. Daarnaast een enorme langspeelplaat waarop in sierlijke letters teksten en titels van nummers staan, die Vader Abraham schreef. Op het voorsteven een vorstelijke zetel waarop Vader Abraham zelf zat. De wagens waren uitgerust met gouden plateaus waarop heuse revuedanseressen plaatsnamen. Hier was misschien iets teveel goudverf gebruikt, waardoor het niet aansloot op de bloemenpracht. In de voorste wagen leek een knik te zitten, die een verrassend beeld opleverde.
Het geheel was fraai en zorgvuldig vormgegeven; uitgewerkt tot in de detail.

Vakmanschap
De wagens waren mooi gebouwd en de vormen benaderen de werkelijkheid in maat en sfeer. Een microfoon lijkt ook een echte microfoon, een vulpen idem dito.
De bloemen waren mooi gestoken, zorgvuldig gekozen kleuren die zorgden voor diepte in het beeld.

Beleving
Vader Abraham zat goedgeluimd voorop op zijn zetel, geflankeerd met wuivende en dansende revuedanseressen. Zijn mimiek was wat houterig. En de veelheid aan verschillende deuntjes die uit de luidsprekers schalden, leidde de aandacht af. Liever één sterk liedje dan fragmenten van teveel liedjes.

Conclusie
Een mooi verzorgde wagen, waarbij voor het publiek herkenbare elementen zaten. De fijne details waren een lust voor het oog.

1295 punten / 2e plaats