2019 Kerkakkers - Brabant herrijst - een feniks uit de as

Wagen 1: Brabant herrijst - een feniks uit de as

Buurtschap Kerkakkers

Ontwerper: Ontwerpgroep Kerkakkers


Omschrijving programmaboekje:

Na de moeizame oorlogsjaren en de vreugde van de bevrijding begon Noord-Brabant aan zijn
wederopbouw.
De oorlog had enorme schade aangericht in het leven van de Brabanders, vooral in de industrie en economie. Naast de landelijke wederopbouw werd er een specifiek Brabants welvaartsplan opgesteld.
En als een feniks uit de as herrees Brabant tot een provincie waar niet alleen bijzondere architectuur, maar ook vele uitvindingen en innovaties van wereldbetekenis zijn geworden.


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
De wagen van buurtschap Kerkakkers presenteerde zich als een vuurvogel waarvan het lijf een overzicht van de Brabantse bedrijfsgeschiedenis in de wederopbouwtijd verbeeldde.
De vogelvorm, in gekleurde dahlia’s, bestond uit mooi gekozen kleuren in het gamma geel tot rood. De (verbeelding van de) geschiedenis, in witte en donkerpaarse dahlia’s, presenteerde zich als een zwart-witte foto van historische gebouwen, uitvindingen en logo’s. Deze elementen contrasteerde goed met elkaar. In de parade vulden figuranten deze verbeelding (van de geschiedenis) aan door “onderdelen” van het ene naar het andere tafereel te verplaatsen. De figuranten waren gekleed in rood-wit geblokte pakken die sterk contrasteerde met de wagens. De wagen van Kerkakkers verbeeldde het thema op een eenvoudige en krachtige wijze. Een opsomming van alle hoogtepunten van de Brabantse wederopbouw geschiedenis, de Ploeg, paalwoningen, evoluon, cassette, ASML etc. Daar lag echter ook meteen de zwakte van de wagen. Het was wel erg veel info. Daarmee werd de wagen onduidelijk en minder goed “leesbaar”.
De act verduidelijkte wel de bedoeling, maar vertroebelde ook de voorstelling weer. Wat minder info was een verbetering geweest. Een ander aspect, dat de vertaalslag van het concept naar realiteit ondermijnde, was de keuze om het e.e.a. als een zwart-wit tafereel neer te zetten. Aparte voorstellingen zijn dan minder onderscheidend van elkaar. Bovendien deed deze kleurstelling de taferelen versomberen. Zwart-wit heeft dat al snel.

Vakmanschap
Technisch was de wagen van Kerkakkers mooi gemaakt. De vogelvorm contrasteerde prachtig met de geschiedkundige taferelen. De details van de voorstellingen waren vakkundig en strak geprikt. De voorstellingen waren herkenbaar en als iconische afbeelding goed gekozen. De totaalcompositie was in die zin niet erg origineel, omdat het verloop van groot naar kleine elementen wel vaker is gedaan. Het geheel oogde echter nogal statisch, misschien omdat de afzonderlijke voorstellingen wat krap op elkaar waren geplaatst.

Beleving
De act van de Kerkakkers was aanvullend aan het gekozen thema. De verplaatsing van elementen, van het ene naar het andere tafereel, symboliseert de ontwikkeling van techniek in de maak industrie. Er spreekt een sfeer van “doen” uit het tafereel, maar het was storend dat er niet echt “iets” werd opgebouwd of gemaakt. Daarmee werd het gereduceerd tot olijke pantomime, hetgeen de pakken met hun bonte patroon extra benadrukte.

Conclusie
Al met al was de wagen een goede middenmoter, met een goed gekozen concept, maar met teveel info en een matige act.

7e plaats - 1170 punten