2019 Kompas - Safaripark Beekse Bergen

Wagen 3: Safaripark Beekse Bergen

Buurtschap Kompas

Ontwerp: Bart van Lieshout


Omschrijving programmaboekje:

Met het onderwerp “Op Safari” gaan ditmaal niet de mensen op Safari die de dieren bewonderen maar worden de rollen omgedraaid.
Buurtschap Kompas neemt jullie mee op deze indrukwekkende tocht waarin het wild ditmaal zelf op safari gaat. Je komt oog in oog te staan met de wilde dieren uit het de Beekse bergen.
Ze trekken door de straten van Valkenswaard vanuit hun eigen “safari auto” tijdens deze Corsoparade. De wilde dieren zullen nu bezoekers vanuit een ander perspectief gaan bewonderen. Kom jij zelf deze Safari ook bewonderen?!


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Bij de wagen van Kompas had een groep wilde beesten het chauffeurschap veroverd van een Volkswagen en reed hiermee door de parade. Een bont en humorvol tafereel met de tijger voorop en de olifant achterop de bumper. In de parade werd de wagen begeleid door een aantal ontdekking reizigers in het bekende beige pak en een verrekijker.
De verbeelding van Beekse Bergen als een typisch Brabants wederopbouw tafereel was goed gekozen. Met name de keuze om alle beesten in een “kever” te proppen was sterk, zowel als tijdsdatering, als “dieren” woordgrap.
Door de keuze van de kever kreeg de paradewagen een olijke uitstraling, waarin de dieren centraal staan. De keuze om alles in en rondom de kever te doen maakte de wagen ook zeer compact en overzichtelijk. De ontwerp lol spatte er vanaf. Vooral de olifant op de bumper als slotbeeld was zeer overtuigend. Je begint met het kleine en verfijnde (de tijger) en eindigt met de kolos (de olifant).

Vakmanschap
De uitwerking van het olijke tafereel was zeer kleurrijk en contrastvol, met name de tijger en giraffen waren in kleur en vorm zeer goed uitgewerkt. Hetzelfde gold voor de “kever” die met het rood en beige zelfs een beetje ouderwets aandeed.
Een punt van kritiek krijgt de kleurkeuze van de olifant, die in vorm zeer goed van proporties was, maar door z’n kleurgebruik te bleek en te gevlekt oogde in de parade. Een tweede punt van kritiek betreft de typografie van het buurtschap op de banden, de woorden lopen rond op een band, op deze manier wordt een band heel statisch. Waardering was er voor het originele gebruik van alternatief materiaal. Borstels als dierenhaar werkt echt goed en is zeer passend.

Beleving
De wagen was een mooi autonoom tafereel. De figuratie in de parade kwam vooral overbodig en clichématig over. Jammer, want de wagen was een mooie sculptuur, maar met de figuratie werd het een matige act.

Conclusie
De wagen toonde veel humor en was goed uitgewerkt, maar de figuratie gaf geen extra toevoeging aan dit vrolijke beestenspul.

1095 punten / 9e plaats