2019 Reisvenne Oranje - “Kedeng Kedeng”

Wagen 10: “Kedeng Kedeng”

Buurtschap Reisvenne Oranje

Ontwerp: Gustaaf Geldens


Omschrijving programmaboekje:

Sinds 1996 dendert de Circustrein van Guus door Brabant en ver daarbuiten. Al 13 jaar geeft hij uitverkochte stadionconcerten in Eindhoven waar inmiddels de miljoenste bezoeker passeerde.
Er zijn Winteredities, Overzeese edities en Junior edities bedacht. Guus won 3x de Award voor “Beste zanger”, is ereburger van Laarbeek en van de provincie Noord-Brabant!
Hij werd al eens verkozen tot ‘meest ultieme Nederlander’, onthulde zijn eigen wassen beeld in Madame Tussauds in Amsterdam, is ridder in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg de prijs als beste tekstdichter van Nederland. Met deze corsowagen lijkt zijn erelijst compleet!


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het thema is letterlijk vertaald naar een trein. Het is een grote en imposante wagen van 30 meter, in drie delen. Er zijn leuke details: de pijpen op het dak van de locomotief die schommelt “Toet toet”, een portret van Guus evenals de grote zachte G en de bewegende toetsen aan de zijkant van de derde wagen en op het dak de markante bril. Boom!!!!: alle ingrediënten voor een feestje.

Vakmanschap
Het portret had te weinig contrast en detail — in het totaal was het erg donker. Alternatieve materialen waren goed gekozen en een aanvulling. De bewegende details (toetsen en pijpen) hadden wat meer impact mogen hebben — zo was het een gewone trein. Mooi afgewerkte wagen: groot maar niet spectaculair.

Beleving
Helaas viel de beleving op het parcours tegen omdat de details te subtiel waren voor de grootte van de wagen en er in verhouding te weinig mensen waren om er het feestje van te maken. De feestelijke muziek kwam ook niet tot zijn recht omdat het geluid te zacht was. De splitsing van de liedjes door de aankondiging “van spoor x vertrekt nu” was leuk gevonden.

Conclusie
Door de grootte van de wagen was het totaalbeeld wat leeg en het gevoel van feest kwam niet echt tot leven.

1160 punten / 8e plaats