2019 Stadsebergen - Klokkenspel

Wagen 12: Klokkenspel

Buurtschap Stadsebergen

Ontwerp: Ontwerpgroep Stadsebergen


Omschrijving programmaboekje:

Koninklijke Eijsbouts uit het Brabantse Asten bestaat al sinds 1872. Na de oorlog groeide ze uit tot s ‘werelds grootste klokkengieterij. Doordat de Duitsers tijdens de 2e wereldoorlog veel klokken hadden omgegoten voor wapentuig was er veel vraag naar nieuwe klokken. Niet alleen in Nederland maar over de hele wereld is Eijsbouts zeer beroemd. Zo hebben ze de grootse klok ter wereld voor Japan en de grote klok voor de openingsceremonie Olympische Spelen Londen 2012 gegoten.
Ondanks kwamen ze nog in het nieuws omdat de beroemde klok “Marie” uit de Notre Dame (die ze gegoten hebben in 2012) niet is verwoest tijdens de grote brand.
Wist u dat het carillon van de st. Nicolaaskerk Valkenswaard in 1959 ook is gegoten door Eijsbouts. Daarom willen wij door middel van ons klokkenspel een ode brengen aan dit wereldberoemde bedrijf uit Brabant!


Juryrapport:

Thema / Ontwerp
Het thema is goed uitgewerkt en laat de imponerende geschiedenis van de Koninklijke Eijsbouts zien. De klokken zijn mooi vormgegeven en komen heel realistisch over. Het uurwerk op de kop van de wagen is verbluffend door zijn detaillering. De prachtige banieren aan de achterkant geven het ontwerp een extra dimensie.

Vakmanschap
Het prikwerk op de wagen is super strak. De letters in de klokken en banieren getuigen van een groot vakmanschap. De kleuren zijn mooi gekozen. De beweging van de klokken, helemaal naar buiten, weer naar binnen en het klokkenluiden zijn goed en functioneel uitgevoerd. Het bewegende, tegendraadse uurwerk op de voorkant van de wagen is prachtig gemaakt. Het vormt allemaal één geheel. Het mechaniek van de bewegende klokken werkt perfect! Het niveau van vakmanschap op deze wagen is ongekend hoog en dat maakt indruk.

Beleving
Hoewel de wagen compact en niet kolossaal is, maakt hij indruk. De figuratie is beperkt, maar daardoor word je als toeschouwer gedwongen om naar de mooie wagen te kijken. De duwers zijn als monniken erg goed geïntegreerd. De klokkenluiders zijn effectief en doen hun werk. De aankleding van deze figuranten had iets meer aandacht verdiend.

Conclusie
Een fantastische corsowagen met een afwerkingsniveau van ongekende klasse. Prachtig prikwerk, gedetailleerd en perfect uitgevoerd. Een wagen die wel vier keer langs mag komen, en nooit gaat vervelen.

1365 punten / 1e plaats
Vakmanschapsprijs